Arbetsmiljö

Bussförare nekas blåsa i depån - överklagar avslag

Skyddsombudet påpekar att chafförer kan vara rädda för få schavottera i sociala medier om alkolåskontrollen skulle misslyckas. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Busschaufförerna vid Nobina, trafikområde Vänersborg, blåser i alkolåset då de går på sitt skift. Det sker helt öppet inför passagerarna – vilket skyddsombudet tycker är olämpligt. I stället borde det gå att blåsa redan i depån, anser skyddsombudet.

Publicerad

Arbetsmiljöverket avslog denna begäran – ett avslag som skyddsombudet nu överklagar.

Skyddsombudet understryker återigen att det är oerhört stressande när alkolåset inte fungerar. Det hände en förare i Kungälv för ett tag sedan:

”Hade han haft resenärer i bussen hade det inte tagit lång tid innan han cirkulerat på sociala medier, inte minst sedan arbetsgivaren uppmanar resenärer att filma om de ser något uppseendeväckande.  För lång tid hade han varit känd som ´fyllechaffisen´”, menar skyddsombudet.

Arbetsgivarens argument för att inte blåsa i depån utan att resenärer ser på är att chauffören skulle kunna ta med sig ”otillåtna substanser i kaffemuggen” och dricka efter blåsningen.

”Ingen är så klurig som en alkoholist”, konstaterar arbetsgivaren.

På det svarar skyddsombudet:

”En alkoholist är klurigare än så. Arbetsgivaren hävdar att det är möjligt att dricka på väg till avlösning. Jag pekar på att det lika gärna kunde ske på ändstationen när blåsningen var avslutad. Därmed faller arbetsgivarens argument.”

Ärende nummer: 2017/059611, 22 februari