Arbetsmiljö

Brittiska arbetsmiljöverket bekämpar råttan i pizzan

Engelsmännen har många föreställningar om orimliga arbetsmiljökrav. Brittiska arbetsmiljöverket HSE anklagas för att förbjuda flipflops, skoluniformens slips, julpynt och parkbänkar. Men myndigheten gör sitt bästa för att bemöta mytbildningen med fakta.

Publicerad
Råttan i pizzan är nästan aldrig på riktigt! Foto: Colourbox

Sedan i april 2007 lägger Health and Safety Executive (HSE) varje månad ut en arbetsmiljörelaterad ”myth of the month” på hemsidan. Myndigheten försöker korrigera arbetsmiljörelaterade råttor i pizzan. Ofta handlar vandringssägnerna om mer eller mindre överilade förbud som tillskrivs HSE självt.

Till exempel cirkulerar myten att engelska skolor inte skulle få låta eleverna bära slips till skoluniformen. Denna brittiska institution! Eller att anställda inte får julpynta arbetsplatsen. Eller att hängande blomkrukor är för farliga. Eller att alla parkbänkar måste bytas för att de är tre tum för låga.

Nonsens! Humbug! Fel, fel, fel; utbrister mytredaktören hos HSE som lägger ner möda på att spåra myternas ursprung. Inte sällan är det en arbetsgivare eller annan auktoritet som har fattat ett impopulärt beslut och skyllt på arbetsmiljöreglerna (så var det med julpyntet).

I andra fall rör det sig om illvilliga missförstånd eller överdrifter. Ett exempel är myten att HSE skulle ha förbjudit stegar. Osant, försvarar sig myndigheten, som dock påpekar att långvarigt höjdarbete bör bedrivas på ett bättre underlag än en stegpinne.

Den engelska humorn går emellanåt hårt åt HSE:s snustorra syn på risk. I augusti 2008 fick mytsidan ta sig an historien om kasperteatern som blivit förelagd att göra en formell skriftlig riskbedömning. De folkkära figurerna Punch och Judy pucklar visserligen på varandra med knölpåkar, men de är trots allt bara kasperdockor.

Bakgrunden till myten är att kasperteaterdirektören vid ett tillfälle av misstag fick ett brev. Avsändaren var arrangören till ett marknadstivoli, som i sin tur var ålagd av HSE att se till att alla medverkande vid tivolit gjorde en riskbedömning.

HSE:s regler är tydliga, påpekar mytredaktören; om det inte finns någon påtaglig risk, behöver man inte skriva något papper.”Paperwork without action does no one any good.”