Brister i arbetsmiljön stoppar tornväktarna

2019-12-20 11:01 Enikö Arnell-Szurkos  

Ystads tornväktare har tystnat. Arbetsmiljön är för farlig i kyrktornet, där de har blåst i sina horn varje kväll sedan 1700-talet. Tornväktarnas anställningsform blir samtidigt en fråga för Arbetsdomstolen.

Den 18 december beslöt kulturnämnden i Ystad att tornväktarna ska ta paus från sitt arbete Mariakyrkans klocktorn på obestämd tid. Det är arbetsmiljölagstiftningen som har hunnit ikapp det traditionella uppdraget, enligt Stefan Ahlbäck, biträdande förvaltningschef och kulturchef i Ystad.

– Det har alltid varit en utmanande arbetsmiljö. Nu i oktober gjorde man en skyddsrond och utifrån det ser vi att vi behöver göra en utredning kring hur vi kan göra arbetsmiljön säkrare.

Vad är farligt?

- Arbetet utförs högst upp i ett gammalt kyrktorn och tornväktarna arbetar ensamma, sent på kvällen. Det är smala trappor och man skulle kunna trilla. Det finns för många risker helt enkelt. Vi kände att vi har ett arbetsmiljöansvar som vi måste ta.

Hur tornväktarfrågan ska lösas framöver behöver utredas vidare. Det som komplicerar anpassningsarbetet är att arbetsplatsen finns i en K-märkt kyrkobyggnad som ägs av Svenska kyrkan. I utredningen som leds av museichefen Sebastian Goksör, är därför även församlingen och länsstyrelsen inblandad. 

Vad händer om det inte går att göra kyrktornet säkert?

- Vi har varit noga med att säga att vi inte har några alternativa lösningar. Målsättningen är att vi ska återgå till vår gamla tradition, säger Stefan Ahlbäck.

Har det skett några olyckor sedan 1700-talet?

- Nej, inte vad jag vet. Men det kan ju hända något imorgon. Hamnar vi i konflikt mellan den enskilda människans säkerhet och funktionen – då går den enskilda människan säkerhet före.

Tornväktarfrågan handlar också om tre personers arbete. De är timanställda, enligt arbetsgivaren, Ystads kommun. Men kulturförvaltningens driftssektion där de arbetar, hävdar, tillsammans med fackförbundet Syndikalisterna, att de borde räknas som tillsvidareanställda. Driftsenheten har nu med hjälp av fackförbundet stämt Ystads kommun inför Arbetsdomstolen vad gäller ena tornväktarens anställningsform.

Enligt Stefan Ahlbäck är tornväktarna schemalagda fram till januari som timanställda, och kommer få betalt för den tiden. Efter det kommer de inte schemaläggas längre.

- Hade de varit tillsvidareanställda hade deras anställning fått upphöra då, säger Stefan Ahlbäck.

Stefan Ahlbäck hoppas att tornväktarna kan återuppta sitt arbete när utredningen är klar, vilket den väntas bli till sommaren 2020.

Varför upprör tornväktarna så mycket känslor?

- Dels handlar det om att det är en mångårig tradition som är ganska unik för Ystad. Sedan påverkar det situationen för de här individerna så klart, för de blir det konsekvenser på ett personligt plan, säger Stefan Ahlbäck.

Har det kommit några reaktioner på att tornväktarna har tystnat?

- Ja, att jag sitter i intervju med dig till exempel. En del medier har hört av sig. Men vi har inte hört så mycket från allmänheten.

Räknar ni med reaktioner?

- Det kommer naturligtvis märkas att inte kommer finnas tornväktare. Vi får ta reaktionerna när de kommer.

Tornväktare i Ystad

Varje natt året runt har en utdragen, dov signal hörts över Ystads centrum sedan 1700-talet. En tonstöt för varje kvart i varje väderstreck.

Tornväktaren i S:ta Maria kyrkas torn har på det sätt har förkunnat att allt är lugnt i staden, att ingen rökpelare syns som tyder på eldsvåda.

Tornväktaren har blivit stadens symbol. Istället för att blåsa sin varningssignal om något händer, ringer han räddningstjänst eller polis.

Tornväktaren har blåst i sin kopparlur genom ett fönster under urtavlorna högst upp i Maria kyrkas torn, från 21.15 till 01.00 varje dag, 365 dagar om året.

Källa: Ystads kommun

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö