Brandman som haft hjärtinfarkt sades upp

2016-08-08 15:40 Elisabet Örnerborg  
Trots att brandmannen klarade alla fystester även efter hjärtinfarkten fick han inte jobba kvar. Foto: Jörgen Appelgren

Efter hjärtinfarkten utreddes brandmannen för omplacering. Men arbetsgivaren sa upp honom då inget lämpligt jobb fanns. Kommunal protesterar och kräver nu 150 000 kronor i skadestånd.

Kommunalarbetareförbundet stämmer Arbetsgivarförbundet Pacta och Bohus Räddningstjänstförbund och kräver att uppsägningen av en brandman ogiltigförklaras och att han får 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

Han hade arbetat hos Bohus Räddningstjänstförbund sedan 1977, först som deltidsbrandman och från den 1 maj 1995 som tillsvidareanställd på heltid. I januari 2015 drabbades han av en hjärtinfarkt, men redan den 26 april klarade han alla tester och kunde åter börja arbeta. Med hänsyn till hjärtinfarkten fick han dock inte rök- och kemdyka.

Han hade arbetat ett halvår när arbetsgivaren kallade till ett rehabiliteringsmöte och bad honom fundera på vad han skulle göra framöver. Den 13 november underrättades han om uppsägning. Den 10 december redogjorde arbetsgivaren i en överläggning med förbundet för resultatet av en omplaceringsutredning. Enligt utredningen saknades det lediga arbeten som brandmannen kunde omplaceras till.

Förbundet är av motsatt uppfattning. Det finns andra anställda som av olika skäl inte kan rök- och kemdyka men ändå inte sägs upp på grund av personliga skäl, påpekar ombudet förbundsjuristen Anne Alfredson, LO-TCO Rättsskydd, i stämningsansökan. Den 21 december 2015 sades brandmannen upp.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö