Bra chefer ger friska kommuner

2012-11-16 12:46 Birgitta Ländin  

En tillgänglig chef som ger medarbetarna återkoppling, möjligheter till kompetensutveckling och att kunna avancera och byta arbetsuppgifter internt. Detta är några faktorer som bidrar till friskare arbetsplatser inom kommuner och landsting. Det visar ny forskning som presenterades på fredagen vid ett seminarium på Afa Försäkring i Stockholm.

Eva Vingård vid Uppsala Universitet och Magnus Svartengren vid Arbetsmiljöverket ingår i den grupp forskare som försökt ringa in "friskfaktorerna" i kommuner och landsting. Ett liknande projekt har tidigare studerat samma sak hos privata företag. Forskarna har jämfört kommuner och landsting med hög eller mindre hög frånvaro.

Fem friska och fem mindre friska kommuner, en frisk och en mindre frisk stadsdel i två storstäder samt två divisioner från ett friskt och ett mindre friskt landsting valdes ut.

- Ledarskap, att det finns en närvarande chef som ger feedback, är viktigt. Det såg vi i större grad på de friskare arbetsplatserna. En personalpolitik som kan tillgodose individuella önskemål om kompetensutveckling och interna arbetsbyten är också vanligare på friska arbetsplatser, berättade Eva Vingård.

Andra faktorer som forskarna ser bidrar till friskare arbetsplatser inom kommuner och landsting är en god kommunikation med högt i tak. Spontaniteten är större på friskare arbetsplatser. Bra offentliga arbetsgivare tar också tag i hälso- och rehabiliteringsfrågor på ett tidigare stadium.

Ett gott exempel som forskarna förde fram är Strömstads kommun, där man alltid försöker tillgodose önskemål om interna arbetsbyten när det är möjligt. Det kan handla om en undersköterska i den tunga demensvården som får byta till ett helt annat undersköterskejobb en period, för att inte riskera att "gå in i väggen".

Personalen och deras behov blir sedda på de goda arbetsplatserna. Det finns också en större flexibilitet och det systematiska arbetsmiljöarbetet är integrerat i vardagen. Chefen går gärna omkring bland medarbetarna och lyssnar och är uppmärksam på problem - eller på förslag till lösningar.

- Vi har ett citat - "jag är en jävel på att dricka kaffe", som kommer från en chef på en sådan arbetsplats, säger Magnus Svartengren. Och det handlar ju om att genom ta en kaffe och prata med medarbetarna kan man ta tillvara både deras kompetens och deras synpunkter i vardagen.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö