”Bra att kostnaderna för dålig arbetsmiljö synliggörs”

2017-10-30 10:22 Jonna Söderqvist  
Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert hos Svenskt Näringsliv.

Arbetsmarknadens partner häpna inför att dålig arbetsmiljö kostar Sverige över 160 miljarder årligen. – Siffrorna berättar att vi uppenbarligen har mer att göra, säger Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert, på Svenskt Näringsliv.

164 miljarder kronor om året eller fyra procent av Sveriges bruttonationalprodukt. Det är prislappen för dålig arbetsmiljö, visar en unik internationell kartläggning som Arbetarskydd tagit del av och berättat om tidigare. För första gången har det tagits fram beräkningar på hur mycket dålig arbetsmiljö kostar i olika länder.

I Sverige ligger kostnaderna för olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar årligen på fyra procent av landets bruttonationalprodukt eller 164 miljarder kronor, enligt färska siffror från internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, internationella arbetsorganisationen ILO och Europeiska arbetsmiljöbyrån.

– Det är mycket pengar och sifforna berättar att vi uppenbarligen har mer att göra.  Jag tycker att det är väldigt bra att kostnaderna för dålig arbetsmiljö synliggörs. Det visar på de vinster man kan uppnå med att driva ett bra arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. Arbetsmiljöarbetet har blivit bättre och medvetenheten har ökat, säger Anna Bergsten till Arbetarskydd.

Arbetsgivarna har huvudansvaret för arbetsmiljön. Vad kan ni göra?

– Vi kan fortsätta stötta och hjälpa våra arbetsgivare. Vi har väldigt många små företag. Det är kanske inte alltid så lätt att hitta rätt i arbetsmiljödjungeln. Vi hoppas på att Arbetsmiljöverkets regelförnyelsearbete ska underlätta för de små företagen att följa regelverket. De större företagen har det lättare. Någon quick fix finns inte.

Läs också:

Läs mer: Fyra procent av BNP: Miljardnota för dålig arbetsmiljö

– Många företag är medvetna om kostnaderna för dålig arbetsmiljö, men många är det säkert inte. Viljan att vara en attraktiv arbetsgivare är ett incitament för att jobba med arbetsmiljön. Krasst sett är det också ett ekonomiskt incitament.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö