Bisfenol A förbjuds i kvitton och biljetter

2016-12-20 15:17 Linda Nohrstedt  
Det är speciellt gravida kvinnor i handeln vilka hanterar kvitton som är tänka att skyddas genom förbudet mot bisfenol A. Foto: Pixabay

EU förbjuder det hormonstörande ämnet bisfenol A i kvitton och biljetter från och med år 2020.

Förbudet handlar om termopapper, som används för bland annat kassakvitton och biljetter.

– Det nya förbudet kommer att minska den totala exponeringen för bisfenol A och kan bidra särskilt till att skydda gravida kvinnor som hanterar kassakvitton i jobbet. Bisfenol A misstänks kunna ge effekter på foster och små barn även vid låg exponering, säger Helena Dorfh, utredare vid Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens beslut innebär att bisfenol A inte får förekomma i halter över 0,02 procent i termopapper.

Förslaget röstades igenom av medlemsländerna i EU:s Reachkommitté i somras och nu har EU-kommissionen fattat beslut om att införa förbudet i en bilaga till EU:s kemikalielagstiftning.

Det var Frankrike som tog initiativ till förslaget och Sverige har stöttat det. Bisfenol A påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor.

Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är ämnet också förbjudet i lack och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år. Sedan september 2016 är bisfenol A även förbjudet att använda vid så kallad relining av dricksvattenrör i Sverige.

Ny Teknik har tidigare rapporterat att vissa tillverkare av termopapper har bytt ut bisfenol A mot det mer okända ämnet bisfenol S. Nu ger EU-kommissionen livsmedelsmyndigheten Echa i uppdrag att utreda i vilken grad företagen går över till termopapper med bisfenol S och om det behövs åtgärder för att även begränsa användningen av bisfenol S.

Kemikalieinspektionen i Sverige undersöker på uppdrag av regeringen om det finns behov av att införa åtgärder i Sverige för att minska risker med användningen av andra bisfenoler. Uppdraget ska redovisas för regeringen i september 2017.

Förbudet mot bisfenol A i termopapper träder i kraft den 2 januari 2020.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö