Bevisat: Kvinnor jobbar mer och sover mindre

2012-06-14 09:32 Birgitta Ländin  

Arbetsbördan växer. Det tycker mer än hälften av svenska kvinnor som arbetat minst fem år i sitt yrke, visar en ny undersökning från SCB och Arbetsmiljöverket.

Även de svenska männen märker av de ökade kraven i arbetslivet, 40 procent tycker att arbetsbelastningen har ökat. Det är tolfte gången Arbetsmiljöverket låter SCB göra en sådan här stor undersökning, den första kom 1989.

Många kvinnor brottas med sömnproblem orsakade av arbetet. Så många som var fjärde kvinna har sådana problem varje vecka. Särskilt drabbade är kvinnliga gymnasielärare, där nästan häften, 47 procent, anger att de sover dåligt på grund av jobbet. 30 procent av manliga gymnasielärare har också problem.

Medan de psykiska påfrestningarna har ökat för många blir den fysiska arbetsmiljön bättre. De allra tyngsta arbetena är på väg bort tack vare bättre tekniska hjälpmedel. Arbeten där man måste upprepa vissa rörelser ofta är dock fortfarande förenade med risk för belastningsskador, och nära häften av kvinnorna och 40 procent av männen har sådana jobb.

8 000 förvärvsarbetande har svarat på enkäten.

Hela undersökningen finns att läsa här.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen