Bättre trygghet för läkarna <br></br>på Akademiska

2009-09-02 09:49 Mattias Davidsson  

Akademiska Universitetssjukhuset i Uppsala tillsvidareanställer nu alla specialistläkare som hittills arbetat på visstid enligt den så kallade Lus-lagen. Anna Rask-Andersen, ordförande i Upplands Allmänna Läkarförening och huvudskyddsombud välkomnar beslutet.

I torsdags förra veckan möttes Läkarföreningen och sjukhusledningen på Akademiska Universitetssjukhuset. Sjukhusdirektören har beslutat att införa fast tjänst för alla nyanställda ST-läkare (underläkare som går specialistutbildning) samt för de avdelningsläkare (också kallade specialistläkare), som redan har tjänst.

Upplands Allmänna Läkarförenings Anna Rask-Andersen som också är läkarnas huvudskyddsombud på Akademiska är positiv till förändringen. Den stärker anställningstryggheten för läkarna.

Med stöd av Lagen om vissa anställningar som läkare vid upplåtna enheter, Lus, har Akademiska kunnat anställa specialister på visstid. Anna Rask-Andersen och andra i Läkarföreningen har påpekat att Lus missbrukas. Visstiden har i många fall blivit mångårig. Det finns exempel på läkare som varit Lusanställda sedan 1980-talet. Kvinnorna i högre grad än männen. 2005 var drygt hälften av läkarna visstidsanställda.

Sedan EU-kommissionen hösten 2008 granskat Lus bestämde Socialdepartementet att visstidsanställningarna inte ska få pågå längre än sex år. Det och läkarföreningens långvariga arbete ger nu äntligen effekt, enligt Anna Rask Andersen.

- Sjukhusledningen har insett att anställningsförhållandena varit helt otidsenliga. Det har nog också varit av stor betydelse att de andra universitetssjukhusen infört fast tjänst för flera år sedan.

Betyder det att Akademiska är ”avlusat” nu?

- Ja, men Lus-lagen gäller ju fortfarande, så sjukhuset kan ju besluta att åter tillämpa den. Det gäller även landets övriga universitetssjukhus, så det vore definitivt bra om EU underkände Lus.

Undantag från Las

Lagen (1982:764) om vissa anställningar som läkare vid upplåtna enheter gör det möjligt för universitetskliniker att anställa ST-läkare på visstid. Men klinikerna måste inte och 2008 var 93 procent av landets ST-läkare tillsvidareanställda. Landstinget i Uppsala län har varit ett undantag med en betydligt större andel Lus-anställda (2005 var 640 av 1144 läkare visstidsanställda).

Anna Rask-Andersen...

...intervjuas längre i Arbetarskydd nr 8/9 2009. Där säger hon att hon vill "avlusa" sjukhuset eftersom många lever med en helt oacceptabelt osäker ställning.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö