Arbetsmiljö
Båtföraren friad men drunkningsolycka kan vara arbetsmiljöbrott
Båtens förare brast inte i sjömanskap. Därför misstänker sjöåklagaren inte längre att han vållade förlisningen på Västeråsfjärden i höstas, då två man drunknade. Men Arbetsmiljöverket släpper inte frågan.
På morgonen den 31 oktober förra året skulle fyra man, som avverkat skog på Ridön, ta sig till fastlandet med en 6,4 meter lång öppen båt med styrhytt. Det blåste hård nordlig vind fast de hade lä när de lade ut från Ridön. Men när de kommit ut på fjärden blev vinden hårdare och vågorna högre. Vittnen uppskattar våghöjden till mellan 1,5 och 2 meter.
I det läget försökte föraren vända båten men hann inte innan båten överspolades och sjönk.
Två man lyckades simma iland. En av dem var den 19-årige föraren. De andra två drunknade.
Båten bärgades och undersöktes av polisens tekniker och Sjöfartsverkets experter, som inte fann några brister på den. Inte heller var den fel- eller överlastad.
En förundersökning inleddes kort efter olyckan. Den fokuserades på eventuellt brott mot sjölagen och leddes av sjöåklagare Henrik Attorps vid Södertörns åklagarkammare.
Båtföraren var tidigare skäligen misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till annans död. Men den misstanken finns inte längre och därför har förundersökningen lagts ner.
- Föraren har inte brustit i sjömanskap och inte varit så vårdslös att det kan få rättsliga följder, säger Henrik Attorps.
Flytvästar fanns ombord, men enligt Henrik Attorps är det oklart om de användes.
I och med att förundersökningen lagts ner så har sekretessen för Arbetsmiljöverkets utredning hävts.
Enligt den användes inte flytvästarna och det fanns heller inga klara regler om att de skulle användas.
I utredningen noteras också att Sveaskog, som lagt ut avverkningsuppdraget, tillhandahöll sjökort för överfarten men att ingen hade tillräckliga kunskaper för att läsa dem. Däremot fick de tydlig anvisning om säker farled.
För Arbetsmiljöverkets del är fallet inte avslutat.
- Jag ska gå igenom utredningsmaterialet för att se om vi har anledning att göra en åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott, säger distriktsjurist Rolf Perlman.