Bärbar kamera ökar säkerheten i utsatta jobb

2015-10-05 07:58 Peter Pettersson  

NY TEKNIK. Parkeringsvakter, väktare, militärer och nu även poliser bär kamera på jobbet.<br/>– Antalet hot minskar när folk ser att våra anställda bär videokamera, säger Joachim Källsholm, vd på Securitas i Sverige.

Parkeringsvakterna i Malmö har i flera år testat att bära små bärbara videokameror. Bakgrunden var att hoten mot parkeringsvakterna blev vanligare och att de grövre incidenterna hade fördubblats på fem år. Kameror skaffades in för att testa tekniken och under testperioden 2012 rapporterade parkeringsvakterna en kraftig minskning av antalet hot.

Kamerorna vakterna bär på sätts i gång genom att linsskyddet på kameran fälls ned. Inget material som spelas in kan redigeras, utan filmerna lagras som låsta filer. Bara de filer som ska användas vid en eventuell polisanmälan sparas. Allt annat material raderas.

Även väktare har utrustats med video­kameror. Securitas genomförde nyligen ett test i köp­centrat Nordstan i Göteborg.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Antalet hot minskade och vår personal är mycket positiva till en fortsättning. Och det är något vi räknar med. Jag tror att kameror av den här typen kommer att vara mer eller mindre standardutrustning för väktare framöver, säger Joachim Källsholm.

Även på Securitas spelas materialet in och sparas oredigerat. Om det behöver användas för en anmälan av något slag krävs att två anställda som har godkänts för uppgiften båda låser upp den aktuella filen för kontroll.

– Det är viktigt med säkerheten. Det får inte bli så att inspelningar kan användas hur som helst, säger Joachim Källsholm. Om ingen anmälan görs raderas även Securitas inspelningar automatiskt.

Bland de svenska styrkor som varit stationerad i Afghanistan har så kallade hjälmkameror använts vid olika ingripanden för att dokumentera händelseförloppet.

Svenska polisen är också på gång med videokameror. De har testats på olika polismyndigheter runt om i landet. Men något gemensamt regelverk eller gemensam ny nationell strategi nu när Polisen blivit en myndighet från årsskiftet finns ännu inte.

– Men vi räknar med att en sådan kommer. Jag tror dock inte att kameror kommer att bli standardutrustning för poliser. De kommer snarare att användas vid speciella insatser, säger Per Engström på Polisen.

Något behov av att dokumentera alla ingripanden anser inte Per Engström att svensk polis har i dag.

– Vi är inte i samma situation som till exempel polisen i USA som behöver dokumentera allt för att upprätthålla sin tro­värdighet.

Lagen om allmän kameraövervakning

• Kameraövervakning som innebär att kameror riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd från länsstyrelsen.

• Om det är en butik, bank, post, parkeringshus eller tunnelbanestation som ska övervakas räcker det med en anmälan till länsstyrelsen.

• Inget tillstånd behövs för att övervaka slutna områden inom företag, industriprocesser, rum i hemmet och liknande. Det avgörande är att allmänheten inte har tillträde till platsen.

• Länsstyrelsen över­vakar att reglerna följs bland annat genom att besöka de platser dit allmänheten har tillträde.

• Datainspektionen har övergripande ansvar.

• Handhållna kameror omfattas inte av kameraövervakningslagen. Det har däremot fordons­monterade kameror ansetts göra.

• Den första domen där kamerainspelning användes som bevis för ett ofredande av en parkeringsvakt kom i april 2012. Bevisningen stärktes av filmuppspelningen och domen i Malmö tingsrätt blev 80 dagsböter à 50 kr och skadestånd på 5 000 kr.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö