Även Journalistförbundet stämmer SVT för hyrbilar

2017-11-22 16:04 Tiina Demargne  
SVT-fotograferna är ofta ute på fältet och använder bilarna en stor del av sin arbetstid. De tidigare bilarna var utrustade med slädar där tung kamerautrustning kunde dras. Foto: TT-Bild

Journalistförbundet gör som Unionen och stämmer Sveriges Television och Almega Medieföretagen vid Arbetsdomstolen. SVT har inte förhandlat om att ersätta den egna ergonomiskt anpassade fordonspark med långtidshyrda bilar, rapporterar Journalisten.

Som Arbetarskydd tidigare berättat stämmer Unionen arbetsgivarna eftersom fackförbundet hävdar att SVT har brutit mot förhandlingsskyldigheten i paragraf 11 i medbestämmandelagen, mbl.

SVT beslutade i november 2016 att avveckla fordonsparken. De tidigare bilarna var utrustade med slädar där tung kamerautrustning kunde dras. Det saknas i de nya bilarna och nu måste istället tunga lyft göras.

De nya hyrbilarna har ingen sådan anpassning. Arbetstagarna har därmed utsatts för "belastningsergonomiska problem", enligt stämningsansökan, skriver Journalisten.

När SVT kallade till förhandling, eller i vart fall, informerade om beslutet hade bolaget redan tecknat ett avtal med Hertz biluthyrning. 117 bilar var beställda, konstaterar fackförbundet Unionen i sin stämningsansökan som lämnades in till Arbetsdomstolen i slutet av september.

Journalistförbundet yrkar nu, liksom Unionen, på ett skadestånd på 50 000 kronor för att SVT inte har iakttagit sin förhandlingsskyldighet.

Journalistförbundet yrkar också, enligt Journalisten, att de två målen ska handläggas gemensamt.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö