AV: ”Politikernas trakasserier måste upphöra”

2020-06-16 13:01 Lennart Lundquist  

Arbetsmiljöverket kräver ett slut på politikernas trakasserier och kränkningar av tjänstemännen i Färgelanda kommun. Men även av andra personalgrupper som blivit utsatta. Politikerna har bland annat ”begränsat tjänstepersoner i deras tjänsteutövning”.

”Den policy och de instruktioner som kommunen har gällande kränkande särbehandling efterlevs inte”, skriver Arbetsmiljöverket som ger kommunen fram till den 5 oktober för att komma till rätta med problemen. Om inte väntar ett vite på 100 000 kronor.

Arbetsmiljöverket har förstått att det råder en oklar rollfördelning mellan politiker och tjänstemän i kommunen.

Några exempel på typen av kränkningar och trakasserier nämns inte i föreläggandet.

Myndighetens föreläggande kommer efter att skyddsombudet anmält förhållandena i en 6:6a-anmälan.

Läs mer: AV: Vem har ansvaret för arbetsmiljön i Borås?

Där krävde skyddsombudet bland annat att politikerna i kommunstyrelsen måste ta itu med kränkningar och trakasserier. Enligt skyddsombudet är det många i organisationen som vittnar om detta. Skyddsombudet pekat också på att det råder en obalans mellan krav och resurser i förvaltningen och att man antingen måste minska kraven eller tillför resurser.

Enligt Arbetsmiljöverket har de ansvariga i kommunen känt till problemet länge. Den senaste tiden har tre allvarliga tillbud där tjänstemän kränkts kommit in till verket.

Kommunen ska nu – med hjälp av Företagshälsovården – se till att den policy för hur kränkningar ska hanteras uppdateras och att den görs känd i organisationen.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö