Arbetsmiljö

AV: ”Politikernas trakasserier måste upphöra”

Arbetsmiljöverket kräver ett slut på politikernas trakasserier och kränkningar av tjänstemännen i Färgelanda kommun. Men även av andra personalgrupper som blivit utsatta. Politikerna har bland annat ”begränsat tjänstepersoner i deras tjänsteutövning”.

Publicerad

”Den policy och de instruktioner som kommunen har gällande kränkande särbehandling efterlevs inte”, skriver Arbetsmiljöverket som ger kommunen fram till den 5 oktober för att komma till rätta med problemen. Om inte väntar ett vite på 100 000 kronor.

Arbetsmiljöverket har förstått att det råder en oklar rollfördelning mellan politiker och tjänstemän i kommunen.

Några exempel på typen av kränkningar och trakasserier nämns inte i föreläggandet.

Myndighetens föreläggande kommer efter att skyddsombudet anmält förhållandena i en 6:6a-anmälan.

Där krävde skyddsombudet bland annat att politikerna i kommunstyrelsen måste ta itu med kränkningar och trakasserier. Enligt skyddsombudet är det många i organisationen som vittnar om detta. Skyddsombudet pekat också på att det råder en obalans mellan krav och resurser i förvaltningen och att man antingen måste minska kraven eller tillför resurser.

Enligt Arbetsmiljöverket har de ansvariga i kommunen känt till problemet länge. Den senaste tiden har tre allvarliga tillbud där tjänstemän kränkts kommit in till verket.

Kommunen ska nu – med hjälp av Företagshälsovården – se till att den policy för hur kränkningar ska hanteras uppdateras och att den görs känd i organisationen.