"Att hålla sig länge kan vara farligt"

2007-05-01 13:15 Birgitta Ländin  

Hur ofta bör man tömma urinblåsan? Är det skadligt att inte kissa på flera timmar? Arbetarskydd har bett Michael Häggman, verksamhetsansvarig vid urologmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala att svara på några frågor kring urinblåsan och hälsan.

- I normalfallet bör man kissa ungefär fyra till sex gånger per dygn. Blåsan rymmer 3-5 deciliter och en vuxen människa producerar bortåt två liter urin per dygn. Räknar man på den vakna tiden kan man säga att de flesta bör kissa var tredje eller fjärde timme. Att hålla sig längre perioder kan vara skadligt. Det som då händer är att urinblåsan, som består av muskelvävnad, tänjs ut och muskulaturen förslappas. Då får man svårt att tömma blåsan helt, och i den urin som blir kvar kan bakterier börja växa med urinvägsinfektioner som följd.

- Män över 50 år behöver i många fall kissa oftare, för att de har en förstorad prostatakörtel. Den förstorade prostatan leder också till att en del urin blir kvar i blåsan, och därför blir den fortare helt fylld igen.

Andra som är extra utsatta för risker med överfyllda blåsor är diabetiker, som på grund av sin sjukdom har en nedsatt känslighet för signalerna från en fylld blåsa. I extrema och sällsynta fall har dödsfall inträffat till följd av en akut bristning av blåsan hos diabetiker.

Kan det rentav vara livsfarligt att inte kissa?

Myten säger att den danske (eller skånske, om man så vill) astronomen Tycho Brahe dog till följd av att ha hållit sig för långe. Han deltog vid ett gästabud vid det kejserliga hovet i Prag den 13 oktober 1601. När kejsaren bjöd på mat och rikligt md dryck ska Tycho Brahe ha varit för generad eller artig för att be att få lämna bordet för att tömma blåsan. Efter detta blev han sjuk och dog den 24 oktober.

Myt eller troligt?

- Helt otroligt är det inte, säger Michael Häggman. Om han redan hade en prostataförstoring så kan man tänka att blåsan var övertänjd. Om den då fylls på och inte töms kan resultatet bli njursvikt och urinförgiftning som följd, och den kan ha lett till hans död. 
 

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö