Arriva: ”Mycket svårt ändra pass för rehabilitering”

2019-10-25 08:00 Lennart Lundquist  

Arriva i Malmö, som kör tåg och buss, tycker inte det är någon idé att ändra i turer och arbetspass för att rehabilitera tillbaka någon i arbete. Arbetsmiljöverket hotar nu med vite.

Om en läkare bedömer att någon bara har en kapacitet som understiger de kortaste passen på sex timmar anser man inte det är ”rimligt” att ändra på detta. Företaget motiverar oviljan med att det är ”mycket svårt”.

Det håller inte skyddsombudet med om utan anser tvärt om att det går med en annan inställning, god planering och framförhållning.

Det håller även Arbetsmiljöverket med om. För att få någon tillbaka i arbete igen ”kan det, bland annat, vara nödvändigt med förändringar i arbetsorganisationen, arbetsfördelningen, arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsmetoder”.

Läs mer: ”Arbetsgivare måste ta ett större ansvar”

För detta ska ett företag ha bra rutiner fastlår Arbetsmiljöverket som förelägger Arriva att skaffa sig sådana senast den 15 december. Om någon är till exempel deltidssjukskriven ska företaget ”utreda möjligheterna för den sjukskrivne att i verksamheten arbeta del av dag.”

Kravet på detta är kopplat till ett hot om ett vite på 25 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö