Arriva hotas med vite om tunga kortläsare används

2013-06-17 13:27 Lena Gunnars  

Arbetsmiljöverket hotar med en miljon kronor i vite om Arrivas konduktörer tvingas använda de tunga kortläsarna. De får inte heller användas om de sätts fast i ett midjebälte.

Verket har sedan tidigare beslutat om ett omedelbart förbud att använda dem.

Två skyddsombud hade tidigare anmält den tunga kortläsaren som ett arbetsmiljöproblem. Detta eftersom flera konduktörer anmält att de fått allvarliga problem av dem till Försäkringskassan. Konduktörerna har fått kraftig värk av att använda dem. Det hjälpte inte heller att ha dem fastsatta i midjebältet. Arbetstagarna har i sina arbetsskadeanmälningar beskrivit hur de med den nya lösningen fått nackbesvär, smärta i axlar, rygg, höfter och svank.

”Arbetstagarna upplever det även integritetskänsligt och stundom även direkt kränkande att tvingas visera resenären med HCP utrustningen fastsatt vid midjan inom den inre sfär som varje människa ha” skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut.

Förbudet mot att använda kortläsarna börjar gälla den 1 juli i år för tågtrafik inom Stockholms och Uppsala län.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen