Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket satte munkavel på skyddsombud

Arbetsmiljöverket tystade skyddsombud på fängelse. Det strider mot grundlagen konstaterar Anders R Olsson, författare till en rad böcker om yttrandefrihet. <br></br>

Publicerad

Arbetarskydd skrev i måndags om nycklar som tagits bort från avdelningar på Österåkersanstalten. Personalen får nu förlita sig på ett elektroniskt låssystem som enligt huvudskyddsombudet har krånglat. Han skrev ett brev om detta till Arbetsmiljöverket. Brevet handlade om personalens oro. Om det blir upplopp eller börjar brinna så är de rädda för att inte kunna ta sig ut. Och det har hänt att personal blivit inlåsta med internerna berättar ställföreträdande kriminalvårdschef Anders Forsgrenför Arbetarskydd.
Men nu handlar det inte om Österåkers låssystem utan om Arbetsmiljöverkets agerande. En inspektör från myndigheten besökte anstalten i förra veckan. Därefter skrevs ett inspektionsmeddelande med krav. Medan Arbetarskydd ringde runt och intervjuade personalen hemligstämplades kvickt alla handlingar i ärendet - även det brev som tidigare varit en offentlig handling. Inspektören sa också åt huvudskyddsombudet att inte prata så när en reporter från Dagens Nyheter på tisdagen ville göra intervjuer var det munkaveln på.


- Det är grundlagsstridigt, säger

Anders R Olsson

och förtydligar:


- Man får naturligtvis påminna om en tystnadsplikt eller påpeka att de här uppgifterna är hemliga men man får definitivt inte förbjuda någon att uttala sig.


Även verkets jurist

Lennart Adérn

, den som satte dit hemligstämplarna, betonar:


- En inspektör kan inte säga till en person på en annan myndighet vad den får och inte får säga.


När Arbetarskydd ber Lennart Adérn titta igenom handlingarna igen så är det helt plötsligt okej att lämna ut inspektionsmeddelandet. En kravpunkt stryker han dock bort. Brevet från huvudskyddsombudet lämnar han däremot inte ut. Han hävdar att det finns täckning i sekretesslagen och anger paragraf två i femte kapitlet.


När Arbetarskydd återger det kortfattade brevet för Anders R Olsson svarar han:


- Det låter väldigt konstigt. Onekligen.


Han ser inga som helst skäl till att undanhålla allmänheten handlingen.


- Då gör vi olika bedömningar, säger Lennart Adérn och undrar:


- Hur har du fått tag på brevet, det förstår jag inte? Av oss?


Handlingen fanns med i den diarielista Arbetsmiljöverket varje vecka skickar ut till dem som önskar.


- Då finns det förbättringspotential hos oss vad det gäller sekretessprövning, säger Lennart Adérn.


Anders R Olsson kan bara konstatera:


- Det utvecklas olika kulturer på olika myndigheter. En hemligstämpel är inte heller ett beslut, det är en varningssignal. Men sak är klar, en myndighetsperson får inte hindra någon att uttala sig för till exempel massmedia. Det är tryckfrihetsförordningens första paragraf.


I nummer 1, 2008 av Lag & Avtal uttrycker professor

Hans-Gunnar Axberger

, ny JO, oro över tystnaden på svenska myndigheter.