”Arbetsmiljöverket kom oanmält till oss”

2010-01-18 14:28 Mattias Davidsson  
Arbetsmiljöverket hör helst av sig i förväg. Oanmälda besök är ovanliga. Foto: Colourbox

Många arbetstagare vill att Arbetsmiljöverket ska chocka deras arbetsgivare med en oanmäld inspektion. Men myndigheten kör helst med öppna kort och förvarnar om inspektion.

Opinionen i bloggosfären är tydlig. På Arbetsmiljöverkets Facebook-blogg är det flera inlägg som uttrycker önskan att myndigheten borde göra en gryningsräd. ”Kom oanmält till mitt jobb. Det behövs hahaha” skriver en Facebook-aktivist.

Drömmen om den avslöjade arbetsgivaren visar sig inte bara på webben. Biträdande tillsynsdirektör Ingrid Gidlund bekräftar att många ringer till myndigheten och önskar samma sak. Så har det varit länge.

- Det är vanligt. Privatpersoner, anhöriga och anonyma ringer rätt ofta. Vi försöker få dem att gå den rätta vägen via skyddsombud eller arbetsgivaren först.

Arbetsmiljöverket gör sällan oanmälda inspektioner. Ingrid Gidlund säger att Linköpingsdistriktet, som hon arbetar i, gör ungefär 2300 besök per år. Av dem är ett tiotal oanmälda.

Varför gör ni inte fler oanmälda besök?

- Vi tycker generellt att det är bättre att förannonsera eftersom arbetsgivaren då kan förbereda sig mer noggrant och ta fram relevant dokumentation. Dessutom får arbetstagarsidan en möjlighet att förbereda sig. Vi skickar ibland ut en checklista i förväg eller berättar vilket tema vår inspektion kommer att ha.

Finns det inte en risk att arbetsgivaren döljer brister?

- Nej, det kan naturligtvis hända, men vår erfarenhet är att brister brukar komma fram ändå.

I vilka lägen kan oanmälda besök vara befogade?

- När vi ska följa upp ett vitesförbud och har fått misstankar om att det här behöver vi kontrollera.

Har du något konkret exempel på det?

- Ja, i förra veckan följde vi upp ett förbud mot kalla bussar. Förbudet lades redan i höstas så arbetsgivaren har haft tid på sig att åtgärda problemet. Vi har väntat till den kalla årstiden med att följa upp. Vi gjorde ett icke föranmält besök.

Vad kom ni fram till?

- Vi såg att de inte hade åtgärdat problemet så i det fallet kommer vi att gå vidare till länsrätten med begäran om att vitet ska dömas ut.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö