Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket avvisar fråga om extra sekretess

Att anmäla bussbolaget Nobinas krav på extra sekretess till Arbetsmiljöverket var fel väg att gå. Skyddsombudens ansökan avvisas. - Vi har inte hunnit tänka över vad vi ska göra nu, säger huvudskyddsombudet Camilla Ingman.

Publicerad

När skyddsombuden ville ha ut uppgifter om företagshälsovården krävde Nobina att de skulle skriva under en sekretessförbindelse. I stället för att skriva på den extra sekretessen vände de sig till Arbetsmiljöverket. På tisdagseftermiddagen var det arbetsmiljöinspektion.

- Vår anmälan avvisades, säger huvudskyddsombudet Camilla Ingman.

Skälet till det var att anmälan varken innehöll något krav på åtgärd för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö eller på undersökning av arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket hänvisar i sitt svar till ett regeringsbeslut från 2008 där ett skyddsombuds ansökan om att få svar på olika frågor också avvisades. Det skyddsombudet hade inte heller begärt att Arbetsmiljöverket skulle göra något eller undersöka något.

Skriver ni under sekretessförbindelsen nu?

- Det har vi inte hunnit ta ställning till, säger Camilla Ingman.

Skyddsombuden hade också anmält till Arbetsmiljöverket att de ville ha en konsekvensanalys av schemaläggningen. Den frågan håller verkets distrikt i Umeå på att formulera ett beslut om.