”Arbetsmiljön på Södersjukhusets akut är förfärlig”

2018-04-11 13:45 Lennart Lundquist  
Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

”De senaste månaderna har situationen eskalerat på vuxenakut. Vi anser att både patientsäkerheten och arbetsmiljön inte uppfyller de lägsta krav man kan begära.” Det skriver Sacos huvudskyddsombud om läkarnas situation på Södersjukhusets vuxenakut i Stockholm sedan ett så kallat modularbete infördes.

”Försämringen av vår arbetsmiljö är akut och tilltagande. På akutmottagningen har vårdpersonalen 28 procents personalomsättning. Nyexaminerade sjuksköterskor anställs utan erforderlig erfarenhet. Vid hög belastning kan väntetiden vara många timmer. 20, 30 patienter kan bli sittande i väntrummet utan bedömning trots svår sjukdom eller liggande på britsar i korridoren eller på rum utan att veta vad de lider av eller hur sjuka de är”, skriver skyddsombudet.

Huvudskyddsombudet tillika överläkare har arbetat på Södersjukhuset sedan 1996 och anser sig kunna bedöma akutmottagningens belastning över tid.

”Ett flertal konsulter har utrett men inget helhetsgrepp har tagits och våra medlemmar har inte varit delaktiga”, skriver skyddsombudet.

Läs mer: ”Samvetsstress är en signal på att något är fel”

Enligt honom har arbetsgivaren misslyckats med att bemanna och kompetensförsörja akuten och inte säkrat en bemanning som motsvarar arbetsbelastningen. Arbetsbelastningen i dag innebär en psykisk och fysisk påfrestning som kan medföra ohälsa och olyckor.

”På akutläkarnas och intermedicins moduler är arbetsmiljön förfärlig. Det är trångt och stökigt, bland annat för att det är för många personer på en för liten yta. Det finns inget skydd för hån och spe och arga klagomål och ibland hot och våld”, skriver skyddsombudet.

”Som ledningsläkare ansvarar denne för hela akuten vilket kan uppgå till 100 till 140 patienter där ibland hälften inte är bedömda. Detta ger en hög stressfaktor, en känsla av kontrollförlust och samvetsstress då man upplever situationen som patientosäker.”

Skyddsombudet pekar på att det i budgeten för i år finns besparingskrav på Södersjukhuset.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö