Arbetsmiljö skattas högst av chefen

2011-09-08 11:31 Lena Gunnars  

Cheferna tycker att arbetsmiljön prioriteras mer än vad skyddsombuden gör. Men båda uppfattar att lönsamhet är företagets viktigaste mål. Det visar ny forskning från Centrum för belastningsskador vid Högskolan Gävle.

Chefers och skyddsombuds uppfattningar om företagens arbetsmiljöprioriteringar har jämförts på 142 företag inom tillverkningsindustrin. Cheferna och skyddsombuden har i studien svarat på frågor om hur mycket de tycker att företaget prioriterar fysisk och psykosocial arbetsmiljö, organisatoriska förbättringar, arbetsmiljörutiner, kommunikation, interaktion, ledarskap, hälsa och prevention.

Det visade sig att cheferna tycker att företagets engagemang i arbetsmiljöfrågor är högre än vad skyddsombuden gör. Men medan cheferna anser att kommunikation/interaktion är det som prioriteras högst upplever skyddsombuden att det är arbetsmiljörutiner.

Båda är överens om att organisatoriska förbättringar hamnar lägst på prioriteringslistan. De fick också ranka företagets prioriteringar av fysisk och psykosocial arbetsmiljö, varumärkesvård, lönsamhet och miljöarbete. Där ansåg båda grupperna att lönsamhet är företagets viktigaste mål.

– Studien kan vara en utgångspunkt för skyddsombud och chefer i diskussioner om arbetsmiljö och på så sätt bidra till en gemensam syn på arbetsmiljöfrågorna inom organisationen, säger Hasse Nordlöf, doktorand, i ett uttalande.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen