Arbetsgivarna sopar jobbstressen under mattan

2014-12-15 08:07 Elisabeth Vene  

Allt mindre görs mot ökad jobbstress. Resultatet i Unionens nya arbetsmiljöbarometer är det sämsta hittills. Samtidigt blir den psykosociala arbetsmiljön allt värre.

Arbetsgivarna är dåliga på att undersöka arbetsmiljöförhållandena på arbetsplatserna. Mer än hälften av Unionens 2 355 arbetsmiljöombud svarade att deras arbetsgivare inte alls eller bara delvis bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete. De bryter mot arbetsmiljölagen genom att underlåta att göra riskbedömningar och att vidta åtgärder vid behov samt att följa upp åtgärderna i förekommande fall.

Årets arbetsmiljöbarometer visar det sämsta resultatet på nio år för systematiskt arbetsmiljöarbete. Samtidigt är den psykosociala arbetsmiljön sämre än någonsin tidigare. En av fyra anser att den är dålig och att gränsen mellan arbete och fritid blir allt otydligare.

- I dag när psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken blir det tydligt att ett allt mer hektiskt arbetsliv, där arbete kan ske var och när som helst, har satt sina spår, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Hon anser att arbetsgivarna måste kliva fram och ta sitt ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

- En psykosocial föreskrift krävs så att arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar blir tydligt. Det skulle innebära bättre möjligheter att arbeta med stress och arbetsbelastning, säger Cecilia Fahlberg.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen