Arbetsmiljö

Arbetsgivarens fel att mannen jobbade ihjäl sig

Mannen dog av en hjärtattack när han var på jobbet. Nu har Italiens Högsta domstol slagit fast att dödsfallet var svenska telekombolaget Ericssons fel.

Publicerad

Aftonbladet rapporterar om fallet som fick sin början 1997, då mannen som i italienska pressen kallas Stefanos S dog av en hjärtattack på sitt jobb. Redan för två år sedan beslutade domstolen om att hans familj skulle få ersättning från arbetsgivaren Ericsson. Till grund för beslutet låg uppgiften om att Stefano S jobbade elva timmar om dagen och ofta även på kvällarna hemma.

Ericsson överklagade beslutet om att betala ersättning till familjen. Nu har Högsta domstolen fastställt domen som innebär att telekomjätten ska ersätta mannens anhäriga med sammanlagt 859 000 euro. Domstolen anser det bevisat att dödsfallet var en direkt följd av stress på jobbet.

Arbetsgivaren kommenterar domen i ett mejl till Aftonbladet: "Ericsson har överklagat i samtliga instanser för att påvisa att vår kollegas olyckliga dödsfall 1997 inte var Ericssons ansvar. Vi accepterar dock den italienska Högsta domstolens avgörande och kommer att följa det."