Arbetsgivaren: Det finns saklig grund för uppsägning

2018-06-08 00:00 Birgitta Ländin  
Rebecca Launy arbetade som fastighetsskötare när ryggen började krångla. I arbetsuppgifterna ingick bland annat att bära lövblås. Foto: TT-Bild

När Rebecca Launy sades upp hävdade arbetsgivaren både hennes sjukdom och illojalitet som grund. Illojaliteten bestod enligt Växjöbostäder i återkommande kritik mot företaget i avsikt att skada det.

När nu fallet är på väg upp i Arbetsdomstolen har bo­laget valt att enbart hävda den lång­variga sjukdomen som grund. Nu har arbetsgivaren begärt att frågan om saklig grund ska avgöras i en mellan­dom, för vilket man anser att det finns starka process­ekonomiska skäl.

Växjöbostäders vd Maria Säterdal har avböjt en intervju och hänvisar till Almegas jurist, Jonas Stålnacke. Han vill inte kommentera den långa historien, men säger att Växjöbostäder inte delar hennes version.

– Vad jag kan uttala mig om är den sakliga grund för uppsägning som vi anser föreligger här. När uppsägningen skedde hade Rebecca Launy varit sjukskriven i fem år, och fått livränta för helt nedsatt arbetsförmåga beslutad för ytterligare två år framåt i tiden. En så lång period med helt nedsatt arbetsförmåga hävdar vi är att betrakta som den varaktiga nedsättning av arbetsförmågan som enligt lagen är en saklig grund för uppsägning.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö