Arbetsgivare inom äldrevård kan riskera åtal

2020-05-11 11:12 TT  

CORONAVIRUS. Ansvariga inom äldreomsorgen måste göra ordentliga riskanalyser under coronakrisen – annars kan det sluta i rätten. Varningen kommer från Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert, som också tror att arbetsgivare kommer att ställas inför rätta när pandemin är över.

– Det är sannolikt att det blir så. I grunden handlar det om att man måste göra riskanalyser och jag tror att sådana har saknats i väldigt stor omfattning, säger han till SVT Nyheter.

Det handlar om att iaktta en aktsamhetsnorm och göra vad man kan för att skydda de boende.

– Har man inte gjort det finns det i princip en grund för att hävda att det finns ett vållande, ytterst vållande till annans död, säger Iseskog.

En granskning som SVT Nyheter har gjort visar bland annat att det under fem veckor kommit in omkring 100 anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gällande brist på skyddsutrustning på äldreboenden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö