Apples bygge ger perfektionismen ett ansikte

2017-02-08 15:20 Tiina Demargne  
Apples nya högkvarter Campus II uppförs i Cupertino i Kalifornien med plats för 12 000 anställda. Taket täcks med solpaneler. Foto: Imago stock / Alloverpress

Arbetsplatsens utformning borde alltid vara av stor vikt. Men frågan är om Apple gått över gränsen med sitt omtalade nya huvudkvarter i Cupertino i Kalifornien?

Den numera avlidne grundaren Steve Jobs krav på perfektion sägs avspeglas i alla detaljer: till exempel ska hissknapparna likna Iphones "hemknapp" och toalettsitsarna ha samma rundade hörn som mobilen.

Bygget av Apples nya Campus II i Cupertino i Kalifornien offentliggjordes 2011 och skulle ha stått klart fyra år senare. Men det antas nu vara färdigt under våren 2017, skriver Reuters.

En av många anledningarna till förseningarna ska ha varit att det tog ett och ett halvt år enbart att bestämma hur dörrhandtagen skulle se ut. En annan detalj som diskuterats ingående är trösklarnas vara eller icke vara. Företaget krävde, efter månader av diskussioner, att de anställda ingenjörer ska slippa att anpassa sina steg när de går in eller ut ur byggnaden, eftersom de riskerar de att bli distraherade och hindras i sitt arbete.

Det var, enligt Reuters, Steve Jobs sista arbetsinsats att planera det futuristiska bygget som liknas vid ett runt rymdskepp i glas. Den 7 juni 2011 presenterade han planerna för stadsfullmäktige i Cupertino.

– Det handlar inte om att maximera produktiviteten på kontorsytan utan att skapa ett symboliskt centrum för det globala företaget. De skapar en ikon, säger Louise Mozingo, professor vid insititionen för landskapsarkitektur vid Berkeleyuniversitet, till nyhetsbyrån.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö