Arbetsmiljö

Apoteas vd: Vi har brustit kring arbetsmiljön

Apoteas vd Pär Svärdson medger att det funnits brister hur man har arbetat på Apoteas lager i Morgongåva. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Apoteas vd Pär Svärdson erkänner att nätapoteksjätten brustit kring arbetsmiljöfrågor. – Vi har vuxit för fort och inte mäktat med samtidigt som vi varit pressade, säger han. Fackförbundet Unionen ska nu utreda situationen.

Publicerad

I flera artiklar har tidningen Dagens ETC rapporterat om missförhållanden kring anställda hos Apotea vid huvudlagret i Morgongåva. Ett 30-tal anställda ska ha vittnat om en arbetsmiljö där bland annat stress och sexuella trakasserier förekommer.

Efter att uppgifterna framkommit har fackförbundet Unionen kontaktat anställda och inlett en utredning. Avsikten är att ha ett möte med Apotea nästa vecka och inleda förhandlingar kring arbetsmiljön.

– I de svar som vi sammanställt finns en allmän uppfattning av att man är kameraövervakad. De vittnar om stress och kollektiv bestraffning om något blir fel. Man har ett uttryck, ”att man bränner för teamet”, säger Unionens regionala ombudsman Jörgen Gustavsson till TT.

Blockerat dörren

Ett exempel som ges i artiklarna är att arbetsledare ska ha blockerat dörren och sagt att ingen får lämna byggnaden utan ska arbeta beordrad övertid.

"Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande", säger bland annat en av medarbetarna till tidningen.

Jörgen Gustavsson bekräftar att just denna händelse har lyfts upp i de svar man tagit del av.

– Det har framkommit att man strax före arbetspassets slut fått veta att man fått beordrad övertid. Chefer ska ha stått vid utgången och hindrat dem från att gå ut. Det här ska ju inte förekomma, det känns som en typ av kidnappning och vi måste diskutera vad som hänt.

Medger felaktigheter

Pär Svärdson, vd för Apotea, medger att felaktigheter förekommit.

– Vi har absolut brustit i vår arbetsmiljö, säger han till TT.

Gällande situationen med beordrad övertid, hävdar han bristande information till de anställda är bakgrunden.

– Då ställde sig arbetsledare vid utgången och informerade om att passet inte var slut. Det var en olycklig incident som vi dragit lärdom av och efter händelsen har vi arbetat aktivt med att förbättra kommunikationen.

När TT besökte anläggningen i Morgongåva fanns vid arbetsplatsen ett digitalt tidtagarur som tickar under tiden som paketen färdigställs. Enligt Pär Svärdson är inte skälet att se hur snabbt paketen packas av de anställda.

– Detta är för att se när senaste paketet packades på en station, så att kollegorna kan se om stationen är ledig eller inte.

Hur förklarar du oron för kameraövervakning på arbetsplatsen?

– Vi kameraövervakar inte några anställda men vi har kameror då vi har känsliga produkter, exempelvis receptbelagda läkemedel. Om någon eller några anställda känner sig övervakade måste vi bli bättre på att förklara vad de används till och när. Man ska självklart inte känna sig övervakad.

Tobias Österberg/TT

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev