”Anställda på Östra sjukhuset gråter av etisk stress”

2017-03-16 16:37 Lennart Lundquist  
Arbetsmiljön på avdelningar på Östra sjukhuset, däribland på akuten, får skyddsombuden att slå larm. Foto: ANDERS WEJROT IBL /Alloverpress

Överläggningarna på tre av Östra sjukhusets avdelningar är så hög att huvudskyddsombuden slår larm: ”De anställda lider av såväl fysisk som etisk stress.”

På morgonen den 11 januari fanns det 39 överbeläggningar på Östra sjukhusets medicin-, geriatrik- och akutmottagning i Göteborg.

Detta innebär att var femte inlagd ligger på en plats som saknar adekvat utrustning eller tillräcklig bemanning.

Det rapporterar huvudskyddsombuden från fyra fackförbund till Arbetsmiljöverket efter en inspektion på sjukhuset.

De fann att det saknades sängar varför patienterna fick ligga på britsar. Det kan enligt dem medföra en risk för arbetsskador och vårdskador eftersom patienterna inte kan vändas eller vårdas på ett riktigt sätt.

En patient som skulle ha behövt telemetri – en teknik för att överföra data från patienten – låg utan uppkoppling i korridoren, rapporterar skyddsombuden.

Allt detta gör att de anställda lider av såväl fysisk som etisk stress då man inte kan ge den vård som behövs.

Många tillfrågas om och arbetar också mycket övertid. De anställda har svårt att få verklig återhämtning då man blir kontaktad på fritiden och tillfrågad om man kan komma in och arbeta.

”Det är inte ovanligt att även erfaren personal gråter av uppgivenhet”, skriver skyddsombuden.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö