Änkan: Varför ville de avskeda Lasse?

2013-12-16 23:00 Elinor Torp  
Socialsekreteraren Lars Persson, som tog sitt liv. Foto: Privat

När rättegången om socialsekreterarens självmord fortsätter är det dags för kommunens personalchef att stiga fram i vittnesbåset.<br> - Varför ville de avskeda Lasse? Det vill jag veta. Eller använde de bara skyddslagstiftningen som ett aggressivt mobbningsinstrument? undrar änkan Maria Lundquist Persson.

Krokoms kommun hamnar återigen i medieljuset när rättegången mot två chefer drar igång igen. Två dagar återstår. Onsdagen den 18 december är försvararnas dag med olika vittnesförhör. På torsdagen är det slutpläderingar. Två chefer står åtalade för att inte ha tagit larmsignalerna om mobbning på allvar. Genom att inte ha agerat ska de ha orsakat socialsekreterarens djupa depression som slutade med att han den 10 juni 2010 tog sitt liv, hävdar åklagaren Åse Schoultz. Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållandet till annans död.

- Det måste få leda till någonting för någon annan åtminstone, säger socialsekreterarens änka Maria Lundquist Persson.

Det första vittnet som hörs på onsdagen är personalchefen i Krokoms kommun. Hon fanns med bland de polisanmälda cheferna, men åklagaren hittade inget som band henne vid brottet. Maria Lundquist Persson vill veta varför hon inte tog tag i problemen i tid när arbetskamrater och anhöriga slog larm.

- Det blir en jobbig dag i morgon. De kommer att hävda att Lasse hade grejer i sin ryggsäck, att han inte skötte sitt jobb eller mådde dåligt, att det bara hade med honom själv att göra, tror Maria Lundquist Persson som själv anmälde mobbningen till polisen.

- Det konstiga är att man skulle inte bara säga upp Lasse av personliga skäl. Man skulle avskeda honom. Men då måste man ju ha gjort något grovt. Eller är det så att de varit fullt medvetna om att de inte hade tillräckliga skäl utan hotat en person som de vet mår så himla dåligt med avsked, då är det riktigt otäckt och kallt kalkylerande, fortsätter änkan som kommer att sitta med och lyssna de två sista rättegångsdagarna.

Med sig har hon döttrarna. 

Något hon och familjen funderat mycket på under rättegången är lagstiftningen.

- Står någon lag över den andra eller är de jämbördiga, arbetsmiljölagstiftningen och anställningsskyddslagen? undrar Maria Persson.

- Nu ställs de mot varandra, konstaterar hon.

Frågan återstår: Mobbades socialsekreteraren till självmord och kan de åtalade cheferna genom sin underlåtenhet lastas för att han tog sitt liv? Två rättegångsdagar återstår. Sedan domen. Sveriges första mobbningsdom.

Det här händer under rättegången i Östersund

Onsdag 18 december: Vittnesförhör med bland andra personalchefen vid Krokoms kommun.

Torsdag 19 december: Slutpläderingar.

Krokomrättegången fortsätter

  • 5 chefer polisanmäldes.
  • 2 chefer åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
  • Åklagare är Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
  • Familjens målsägarbiträde är juristen Mats El Kott.
  • Cheferna försvaras av advokaterna Andreas Victor och Rolf Lohse.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö