Ambulanssjuksköterskors skräck: förlösa barn

2011-11-14 12:18 Lena Gunnars  

Ambulanssjuksköterskorna är mest rädda för att tvingas förlösa barn i ambulansen. I specialistutbildningen till ambulanssjuksköterska ingår bara en dag om förlossningsvård, skriver Vårdfokus.

Ambulanssjuksköterskan och barnmorskan Anneli Carlsson har tillsammans med kollegan Jana Eldh skrivit en magisteruppsats om yrkesgruppens känslor inför förlossningar som sker i ambulansen. 15 ambulanssjuksköterskor har medverkat i uppsatsen. Bilden som framträder är att ambulanssjuksköterskorna är mer rädda för att behöva förlösa en patient i ambulansen än för att rycka ut vid bilolyckor.

– Vi anade att det var det här som personalen är mest orolig för, så vi blev inte förvånade över resultatet. Men det är intressant att de tyckte det var värre än bilolyckor. Flera uttryckte rädsla för att mamman ska börja blöda och att barnet ska bli dåligt. De känner ett stort ansvar och en press från föräldrar, anhöriga och sig själva, säger Anneli Carlsson till Vårdfokus.

Uppsatsens författare pekar på att larmen där kvinnan riskerar att föda i ambulansen kommer sällan. Just därför ökar också ambulanspersonalens stress inför sådana situationer. Ett annat skäl till oron kan vara att bara en dag av specialistutbildningen vigs till förlossningsvård, enligt uppsatsen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen