Arbetsmiljö

Allt fler anmäler stressen

Skyddsombudet Ulrika Norling slog larm när situationen på avdelningen blev så tuff att kolleger grät av utmattning. Arbetsmiljöverket inspekterade och la ett vite på en miljon. Det träder i kraft om arbetsgivaren inte har fått bukt med problemen till den 28 september. Foto: Lars Dafgård/DT

Den ökade stressen inom vård och skola syns tydligt i de anmälningar som Arbetsmiljöverket får in. Under det första kvartalet 2012 kom larmen mer än en gång i veckan om personal som upplever att de går på knäna.

Publicerad

17 av de anmälningar som kom in från skyddsombud till Arbetsmiljöverket årets första tre månader handlar om stress och underbemanning inom vård och skola.

Arbetsmiljöverket har ställt krav på arbetsgivarna kring bemanning i flera av sina förelägganden efter vårens anmälningar från skyddsombud.

– Vi uttrycker inte direkt att arbetsgivaren måste öka bemanningen, säger Ingrid Andersson, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Härnösand, som gjort flera inspektioner efter anmälningar på Sundsvalls sjukhus.

– Vad vi kräver är att arbetsmängden anpassas efter personalen – då har de valet att antingen minska antalet patienter, när det handlar om vården, eller bemanna mer.