Allt fler anmäler stressen

2012-05-31 08:46 Birgitta Ländin  

Den ökade stressen inom vård och skola syns tydligt i de anmälningar som Arbetsmiljöverket får in. Under det första kvartalet 2012 kom larmen mer än en gång i veckan om personal som upplever att de går på knäna.

17 av de anmälningar som kom in från skyddsombud till Arbetsmiljöverket årets första tre månader handlar om stress och underbemanning inom vård och skola.

Arbetsmiljöverket har ställt krav på arbetsgivarna kring bemanning i flera av sina förelägganden efter vårens anmälningar från skyddsombud.

– Vi uttrycker inte direkt att arbetsgivaren måste öka bemanningen, säger Ingrid Andersson, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Härnösand, som gjort flera inspektioner efter anmälningar på Sundsvalls sjukhus.

– Vad vi kräver är att arbetsmängden anpassas efter personalen – då har de valet att antingen minska antalet patienter, när det handlar om vården, eller bemanna mer.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö