400 händelser på samma skola

2019-11-01 00:00 Karin Nilsson  
Hjulstaskolan i Spånga drabbades av en ”explosionsartad” höjning av antalet hot- och våldssituationer, enligt skyddsombudet som rapporterade ett 50-tal incidenter under ett halvår. Foto: TT-Bild

Arbetarskydd har gått igenom dels de anmälningar som skyddsombud har gjort till Arbetsmiljöverket som rör hot och våld under perioden 3 april–2 oktober i år och dels de förelägganden och förbud som myndigheten har lagt under samma period. Även de rör hot och våld. Här är några exempel:

• Elev med neuropsykiatrisk störning på en skola i Skövde dödshotade och misshandlade en anställd. Skyddsombudet stoppade allt arbete med eleven sedan en anställd sjukskrevs efter att ha fått hjärnskakning. Arbetsmiljöverket förbjöd vid ett vite på 200 000 kronor arbetet med eleven tills personalen fått tillräckliga kunskaper.

• En väktare i ett köpcentrum norr om Stockholm uppger att det blivit stökigare, att han är rädd och att han hotats flera gånger. Arbetsmiljöverket förbjöd köpcentrumet att efter den 8 november bara ha en väktare på plats.

• Personalen på ett gruppboende i Kungsbacka oroas över att arbetsgivaren tänker dra ned från två personer till en som nattetid sover på boendet. Enligt skyddsombudet har flera av de boende utmanande beteenden och risken för hot och våld ökar kraftigt.

• En lärare i en skola i Örebro dokumenterade 400 händelser med inslag av hot och våld de senaste månaderna, enligt en anmälan från huvudskyddsombuden. Stöttning från skolans ledning saknas och neddragningar med sex heltidstjänster gör att problemen troligen eskalerar, tillägger huvudskyddsombuden.

• Närakuten i Jönköping flyttade till nya lokaler i november 2018. Övervakningskamera till entrén på akutmottagningen och personlarm saknades. Personalen oroades, eftersom det förekommit hot och våld på andra akutmottagningar. Jönköpings län förelades att vid ett vite på 100 000 kronor ta fram säkerhetsrutiner.

• Flera av dem som arbetar hos en brukare i hemvården i Örebro är rädda. Personen uppträder hotfullt och har skadat anställda med sin rollator och hotat med vassa föremål. Personalen är även rädda när de är lediga. Arbetsgivaren har agerat men inte tillräckligt, anser Arbets­miljö­verket som förbjöd arbete hos brukaren tills bland annat säkerhetsrutinerna blivit bättre.

• Förädrar till elever på en ridskola i Mellansverige hotar anställda vid ridskolan. De anställda upplever att de inte blir trodda och känner sig mobbade. Skyddsombudet efterlyser utbildning av de ansvariga så att personalen kan jobba säkert.

• Mordhot mot två anställda vid pastorat i Strängnäs stift och hot om att anlägga bränder i pastoratets lokaler inträffade i början av året. Skyddsombudet kräver möte med arbetsgivaren, de hotade och polisen, samt personlarm.

Källa: Arbetarskydds nyhetsbrev Senaste nytt om arbetsmiljö.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö