Arbetsmiljö

Krav på handlingsplan för stressade larmoperatörer

Felaktiga överfallslarm och programvaruproblem stressar larmoperatörerna som fått hälsoproblem. Nu kräver Arbetsmiljöverket en handlingsplan och hotar med vite.

Publicerad

Personalen på  Larmcentral Hägersten som drivs av Avarn security känner sig stressad och arbetar under psykisk press. Det beror bland annat på ett antal felaktiga överfallslarm från väktare. Efter en sammanslagning av två larmcentraler har de anställda problem med programvaran vilken de är ovana vid. De anser att de inte har tillräcklig utbildning för detta.

Till skyddsombudet har personalen berättat att de får huvudvärk av pressen, nedsatt kognitiv förmåga, trötthet, sömnsvårigheter och problem med magen.

Av en medarbetarundersökning framgår att larmoperatörerna har sämre värden än övriga arbetstagare vad gäller arbetsmiljön.

Arbetsmiljöverket kräver därför en grundlig undersökning av arbetsförhållandena. Detta ska resultera i en handlingsplan där det ska framgå vad som bör göras för att larmoperatörerna inte ska bli sjuka på jobbet.

Senast den 15 september ska detta vara klart vid ett vite på 75 000 kronor.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev