Arbetsmiljö

Oväntad hjälp till svårt smittdrabbad äldreomsorg

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverket har hävt skyddsombudsstoppen som innehöll krav på andningsskydd med ventil. Men vanliga munskydd räcker inte, anser Kommunals huvudskyddsombud för hemtjänstpersonalen i Kiruna, Gunilla Eliasson. – Nu kommer IF Metallarna med andningsskydden med ventil!

Publicerad

Arbetarskydd har ringt Gunilla Eliasson för att hör hur det är att vara skyddsombud under coronakrisen. Vad som fungerar och vad som inte fungerar. Huvudskyddsombud Gunilla Eliasson har lagt tre skyddsombudsstopp varav två gällde krav på skyddsutrustning, krav på andningsskydd med ventil och långärmat. En kollega har lagt ytterligare tre stopp av samma anledning. Arbetsmiljöverket hävde dessa stopp med motiveringen att det räckte med vanliga blå munskydd.

– Vi tycker inte att de blå munskydden räcker, säger hon.

På ett boende är 19 av 20 brukare sjuka i covid-19. Tio i personalen är sjuka och de som oftast saknar skyddsutrustning är de timanställda, förklarar hon. 

I vanliga fall arbetar Gunilla Eliasson tre dagar i veckan i korttidspoolen, men nu är hon på heltid på Kommunals kontor.

– Medlemmar ringer och gråter. Men nu fick vi en glad nyhet, IF Metallarna från LKAB kommer hit med andningsskydd med ventil och handsprit. Det är hemskt att det ska vara så, säger hon och tillägger:

– Kommunen har också kört ut skyddsutrustning till det värst drabbade området.

Det hörs glada röster i bakgrunden.

– Nu kommer de, det är en hel delegation från IF Metall på LKAB, säger Gunilla Eliasson och hälsar välkomnande på dem.

ASK får fortsätta intervjun senare.