Arbetsmiljö

Krav på munskydd på äldreboende upphävs

(Uppdaterad) Förvaltningsrätten upphäver nu Arbetsmiljöverkets förbud mot arbete utan munskydd på äldreboendet Serafen i Stockholm. Domstolen anser att Arbetsmiljöverket inte tydliggjort vad som är patientnära arbete och vid vilka arbetsmoment munskydden behövs, skriver sr.se.

Publicerad

Stockholms Stad slipper därmed betala vitet på 100 000 kronor.

Som Arbetarskydd berättat skyddsstoppades arbetet på ett äldreboende i Stockholm, i början av april, av Kommunals skyddsombud sedan personalen nekats munskydd då de arbetade med coronasmittade äldre. Arbetsmiljöverket beslutade därpå att munskydden skulle vara ett krav på äldreboendet Serafen i Stockholm. Stockholms stad överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Enligt rätten behöver ett beslut om vite från Arbetsmiljöverket vara tydligt och precist så att kommunen förstår vilka åtgärder som behöver vidtas, rapporterar sr.se.

Domstolen gör inte en medicinsk bedömning av vilken skyddsutrustning som ska användas.

Fackförbundet Kommunal hoppas nu på en förbättring hos Arbetsmiljöverket.

"Det är olyckligt att Arbetsmiljöverket inte har varit tillräckligt tydliga. Förhoppningsvis leder domen till att Arbetsmiljöverket kommer att skriva tydligare beslut", skriver Malin Sjunnebo, avtalsjurist på Kommunal, enligt TT.