Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket: Fanns för lite kunskap om covid-19

Håkan Olsson.

CORONAVIRUS. Nära 1 000 allvarliga händelser i arbetet som har med coronaviruset att göra har hittills anmälts till Arbetsmiljöverket. Majoriteten rör vård och omsorg. – Vi stod inför en situation som vi aldrig stått inför förut, säger ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Nära nio av tio anmälningar rör vård och omsorg och handlar oftast om man har löpt risk att smittas av covid-19, visar statistik från Arbetsmiljöverket.

– Det kan vara att du har blivit exponerad utan skyddsutrustning eller att du har varit hos en brukare och att den därefter testats positivt, säger Håkan Olsson som är ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket till TT.

Fler skyddsstopp

I statistiken redovisas också hur många skyddsombudsstopp och begäran om ingripande från Arbetsmiljöverket som gjorts med koppling till corona och covid-19. Där är det, förutom vård och omsorg,

också en annan bransch som sticker ut.

– Vi har haft många skyddsstopp inom transportsektorn exempelvis gällande bussar och kollektivtrafik. Men även inom offentlig sektor som Polisen och Kriminalvården, säger Håkan Olsson.

Även om anmälningarna fortsätter att strömma in så syns en minskning nu jämfört med tidigare veckor under pandemin. Vecka 16, 17 och 18 inkom omkring 200 anmälningar om allvarliga händelser varje vecka. Den här veckan har antalet anmälningar sjunkit till 126.

För tidigt

Men än så länge är det för tidigt att säga att det syns ett trendbrott och att tillbuden kopplade till corona och covid-19 nu minskar på arbetsplatserna, säger Håkan Olsson.

– Det är kanske för tidigt att säga att vi ser en förändring. Men om vi skulle fortsätta att ha ett minskat antal anmälningar kan det vara ett tecken på att riskbedömningar och möjligheten att jobba i en säker miljö har slagit igenom.

Han säger att det fanns för lite kunskap på arbetsplatserna när coronaviruset började härja i Sverige.

– Vi stod inför en situation som vi aldrig stått inför förut och den kom snabbt. Nu har alla, på ett fantastiskt förtjänstfullt sätt, jobbat för att säkerställa att både brukare och arbetstagare kan jobba i en säker miljö. Samtidigt ser vi att det går att göra mer för att förebygga arbetsmiljörisker.

Mer skyddsutrustning

Enligt Håkan Olsson kan det minskade antalet anmälningar också vara ett tecken på bättre tillgång på skyddsutrustning.

– Flödet av skyddsutrustning ökar i landet, både när det gäller att ta in utifrån och att få i gång en inhemsk produktion av godkänd utrustning.

Även om Sverige fortfarande befinner sig mitt i coronapandemin och en pågående kris hoppas och tror Håkan Olsson att det i slutänden kan komma ut positiva effekter när det gäller arbetsmiljöarbetet av krisen.

– Vi kommer inte tillbaka till ett likvärdigt arbetsliv utan ett förändrat arbetsliv med ökad medvetenhet om arbetsmiljörisker som vi kommer att ha dragit mycket lärdomar från.

Fakta: Skyddsombudsstopp

Arbetsgivaren är alltid skyldig att förebygga risker för ohälsa eller olycksfall i arbetet.

När det inträffar en allvarlig personskada, allvarligt tillbud eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren, enligt 3 3a i Arbetsmiljölagen, en skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket.

Det behöver inte att uppstått en personskada för att anmälas, utan det kan även vara allvarliga händelser där det varit fara för liv och hälsa.

Källa: Arbetsmijöverket

TT

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombud rätta att avbryta arbetet, enligt Arbetsmiljölagen 6 kap 7 §. Detta kallas för skyddsombudsstopp.

Skyddsombudet ska meddela arbetsgivaren att hen bedömer att det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv och hälsa och att arbetet därför stoppats.

Om arbetsgivaren accepterar stoppet startas inte arbetet förrän skyddsombud och arbetsgivare är överens om att riskerna är undanröjda och arbetet säkert.

Om arbetsgivaren inte håller med om att det finns allvarlig fara kontaktar arbetsgivaren Arbetsmiljöverket som får avgöra om arbetet ska fortsätta vara avbrutet eller inte.

Källa: Arbetsmiljöverket.

TT