Arbetsmiljö

Hemtjänstpersonal smittad av skabb

Två av de anställda vid hemtjänsten i Göteborg och deras familjer smittades för en tid sedan av skabb av en vårdtagare. Men smittorisken är inte det allvarligaste, skriver Kommunals skyddsombud.

Publicerad

Vårdtagaren gömmer eller slänger personalen skyddskläder, gömmer soptunnan, kallar personalen för ´jävla idioter´ och påstår att deras chef är psykopat. Vårdtagaren påstår att hemmet har sanerats, men det kan inte personalen se eftersom det fortfarande är mycket smutsigt, enligt skyddsombudet.

När de anställda behandlade vederbörande mot skabb användes salvan Tenutex. Vårdtagaren hotade då med polisanmälan för misshandel eftersom han tyckte att behandlingen var kränkande.

Nu har vårdtagaren drabbats av skabb för andra gången sedan i somras.

”Framåt vill jag ta reda på hur många gånger det ska vara rimligt att en omsorgstagare får skabb innan arbetsplatsen måste stängas”, skriver Kommunals skyddsombud till Arbetsmiljöverket.

Skabb orsakar klåda

Skabb är en hudparasit som orsakar svår klåda samt hudutslag. Parasiten finns i hela världen. I Sverige har den blivit vanligare på senaste åren. Sjukdomen orsakas av ett kvalster, det cirka 0,5 millimeter stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei som gräver gångar i huden.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)