Arbetsmiljö

Därför hoppar polisens huvudskyddsombud av

Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud vid polisen, lämnar nu sitt uppdrag. Foto: Jörgen Appelgren
Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud vid polisen, lämnar nu sitt uppdrag. Foto: Jörgen Appelgren

Polisernas nationella huvudskyddsombud Emma Cronberg tackade under Polisförbundets kongress nej till att fortsätta i sin roll.  Nu förklarar hon varför. – Det var väldigt tråkigt att fatta det här beslutet, men det var rätt, säger hon till Arbetarskydd.

Publicerad

Emma Cronberg sa under Polisförbundets kongress förra veckan att hon inte vill fortsätta som nationellt huvudskyddsombud. Från scenen sa hon att hon brinner för arbetsmiljöfrågor, men att eld behöver syre och värme. För Arbetarskydd utvecklar hon sitt resonemang:

– Om man själv är veden som brinner, krävs det eld och syre för att kunna brinna vidare. Vår skyddsorganisation är stark och jag är väldigt stolt över den. Men vi behöver syre och värme av vårt fackförbund. Det jag skickade med till facket framöver, är att jag vill att man ska anamma den egna styrkan istället för att kväva den, som vi har upplevt att man har gjort, säger Emma Cronberg.

Hon upplever att det finns en intern frustration som beror på att skyddsombuden trycks tillbaka av fackförbundet. En kultur som innebär att förbundet ”äger” skyddsorganisationen, där skyddsombuden måste ha godkännande för att få ta steg och agera utifrån Arbetsmiljölagen.

– Vi skyddsombud är väldigt initiativtagande. Vi har den strategiska blicken och ser vad som är på gång. När vi ser att tåget snart går för att kunna påverka och att vi måste agera snabbt, möts vi av ett fackförbund som fungerar hämmande gentemot oss. Vi vill växeldra med vårt förbund så att det blir en samordnad styrka, äger Emma Cronberg.

Därför har hon valt att tacka nej till att fortsätta som nationellt huvudskyddsombud.

Efter talet på kongressen kom flera skyddsombud fram till henne för att säga några ord.  

– Jag är glad över att vi har lyckats bygga upp den här organisationen med många lagspelare ute i landet som jobbar på olika nivåer tillsammans. Det båda gott för framtiden och var min ambition och målbild. Det har varit ett fantastiskt roligt arbete.

Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande för Polisförbundet, skriver i ett mejl till Arbetarskydd att Emma Cronberg gjort ett bra jobb som nationellt huvudskyddsombud.

– Men vi har inte alltid varit överens om hur vi ska agera i några få olika situationer. Ibland krävs det att vi är snabbfotade, och ibland krävs det mer eftertanke och analysarbete.  Även om vi inte alltid är överens om strategin så har vi alltid poliskåren och våra enskilda medlemmars bästa för ögonen", skriver hon till Arbetarskydd.

Emma Cronberg har kvar sin styrelseplats i Polisförbundets Region Stockholm.