Arbetsmiljö

Storstäder köper skyddsutrustning till alla

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

CORONAVIRUS. Den globala konkurrensen är hård och behovet av skyddsutrustning inom omsorgen stort – nu går de fyra största städerna samman och erbjuder samtliga kommuner i landet hjälp med akuta behov.

Publicerad

Via gemensamma upphandlingar av skyddsutrustning och desinfektion kommer varor köpas in och fördelas enligt Socialstyrelsens prioritering, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

StocHholm, Göteborg, Malmö och Uppsala väljer att gå i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor för att säkra inköpen, ett åtagande som dock kommer kräva godkännande av de respektive kommunernas kommunfullmäktige.

De gemensamma inköpen görs genom en räntefri kredit av SKI, en inköpscentral som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner. Om flera kommuner senare bidrar med egna borgensåtaganden ska storstädernas åtaganden minskas.

"Det här är ett extraordinärt läge och annorlunda upplägg. Men i den allvarliga sits vårt samhälle är i nu så vill jag kunna se både Malmöborna och stadens medarbetare i ögonen och säga att vi är beredda att göra allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning" säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i ett pressutskick.