Arbetsmiljö

JO: Arbetsmiljöverket lät sig inte påverkas

JO anser inte att Arbetsmiljöverket har låtit sig påverkas i sitt beslut om skyddsutrustning. Foto: Jessica Gow/TT
JO anser inte att Arbetsmiljöverket har låtit sig påverkas i sitt beslut om skyddsutrustning. Foto: Jessica Gow/TT

Kommunal JO-anmälde Arbetsmiljöverket för att ha låtit sig påverkas av arbetsgivarorganisationen SKR i frågan om skyddskläder. Men JO hittar inget som tyder på det.

Publicerad

Sveriges Komuner och Regioner kallade Arbetsmiljöverket och tre andra myndigheter till möte efter att verket beslutat att personal på äldreboende Serafen i Stockholm skulle ha både visir och munskydd. SVT avslöjade i april att Arbetsmiljöverket efter mötet tonade ned betydelsen av munskydd, att SKR var med och utformade nya texter och att ett expertutlåtande om att munskydd alltid behövs inom äldrevården raderats.

Fackförbundet Kommunal ansåg att Arbetsmiljöverket agerat partiskt genom att enbart samråda med SKR och anmälde verket till JO.

Men JO skriver i sitt beslut, som kom i slutet av juni, att granskningen inte ger stöd för att Arbetsmiljöverket efter samverkanskonferensen ändrat uppfattning i fråga om vilka krav som ska ställa på personlig skyddsutrustning vid möjlig covid-19.

”Det framgår inte heller att Arbetsmiljöverket tagit ovidkommande hänsyn eller låtit sig påverkas på annat sätt under den granskade perioden” skriver JO i sitt beslut.

JO konstaterar att det som kommit fram i granskningen inte ger stöd för påståendet att Arbetsmiljöverket agerat i strid med den objektivitetsprincip som kommer till uttryck i kap. Regeringsformen.