Arbetsmiljö

Sängen som kostar sjukhuset 150 000

Arbetsmiljöverket hotar att göra oannonserade stickprov på landet sjukhus efter senaste tillsynen som visar på ständiga överbeläggningar. Foto: Scanpix

Östra sjukhuset och Västra Götalandsregionen måste betala 150 000 kronor i vite för att en sjuksäng för mycket placerades i en av patientsalarna. Vitet har dömts ut av Förvaltningsrätten i Stockholm, skriver GP.

Publicerad

Tvisten mellan Arbetsmiljöverket och Sahlgrenska sjukhuset har pågått under en längre tid. Förra våren upptäckte Arbetsmiljöverket att det stod fem sängar i stället för tillåtna fyra i en av patientsalarna på Medicinkliniken. Just den dagen hade kliniken 14 överbeläggningar, skriver GP.

Verket menar att det är en orimlig arbetsmiljö för personalen att ha för många sängar i rummen. Förvaltningsrätten anser att sjukhuset kunnat undvika överbeläggningarna om ambulanstransporter hade dirigerats om till andra sjukhus.

Regionen och Sahlgrenska sjukhuset har inte velat betala vitesbeloppet med hänvisning till att det just den dagen var extra hård belastning eftersom vinterkräksjukan härjade. Dessutom hade kliniken öppnat en extra avdelning och ordnat fler vårdplatser. Nu ligger ärendet hos Kronofogden. Regionen måste betala vitesbeloppet senast den 14 april.

Sahlgrenska har flera avdelningar och mottagningar på Östra sjukhuset.