Arbetsmiljö

Överbeläggningar norm på sjukhusen

Arbetsmiljöverket hotar att göra oannonserade stickprov på landet sjukhus efter senaste tillsynen som visar på ständiga överbeläggningar. Foto: Scanpix

Överbeläggningarna är norm på landets sjukhus, visar en nationell tillsyn som Arbetsmiljöverket gjort. Det går ut över arbetsmiljön. – Skyddsombuden uppger att det är en tuff situation på många avdelningar, säger Tommy Fahlander, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Publicerad

Skyddsombuden har rapporterat om ett hårt tryck med hög arbetsbelastning på klinikerna. Framför allt i storstäderna Det är inte ovanligt att ordinarie personal går in på mertid för att täcka upp vakanser eller överbeläggningar.

– Man belastar personalgrupperna ganska hårt, säger Tommy Fahlander.

Överbeläggningarna har varit kända hos Arbetsmiljöverket i flera år. 2009 beslutade den grupp som ingår i branschbevakningsområde vård att en nationell tillsyn skulle göras för att få en likriktad kravställning över hela landet. Verket kan nu konstatera att få av sjukhusen gör riskbedömningar över arbetsmiljöriskerna vid överbeläggningar.

Under inspektionerna har myndigheten upptäckt brister som att lokalerna inte är anpassade till situationen. Sängar placeras i trånga utrymmen eller på platser som inte är anpassade för vården. Det kan ge belastningsergonomiska problem. Överbeläggningarna kan också leda till att patienter hamnar på andra avdelningar där det råkar finnas tomma platser.

– Då kan det uppstå problem om personalen inte har den kompetens som krävs för att behandla just den patientkategorin. Och om patienterna är utspridda kan det bli svårt för läkarna som är medicinskt ansvariga, säger Tommy Fahlander.

Ett stort antal inspektionsmeddelanden har skickats ut till sjukhusen, som nu tittar på åtgärder för att förbättra läget. Endast ett fåtal har uppgett att de inte har några överbeläggningar.
 
– Nästa steg är att vi tar in svar från arbetsgivaren och går ut och gör stickprov på vissa avdelningar, oannonserade, säger Tommy Fahlander.