Arbetsmiljö

Skärpta straff för Tunagårdens chefer

På Tunagården som är ett LVU-hem, knivskars en kvinnlig vårdare till döds av en 15-årig pojke. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Behandlingsassistenten hade inte behövt dö om cheferna på behandlingshemmet tagit sitt arbetsmiljöansvar. Hovrätten skärper deras straff. Cheferna överklagar domen.

Publicerad

Våren 2008 dog en behandlingsassistent vid Tunagården av de skador hon fått av en av de intagna. Den intagne 15-åringen hade knivhuggit henne. Institutionschefen och den biträdande institutionschefen åtalades för arbetsmiljöbrott.

15-åringen var dömd för att ha sexuellt ofredat sin lillebror. Han hade också överfallit en assistent sitt första år på Tunagården. Det överfallet ledde inte till några fysiska skador.

Malmö tingsrätt ansåg att cheferna varit oaktsamma genom att inte se till att riskerna med den intagne bedömdes av någon sakkunnig och genom att inte vidta säkerhetsåtgärder. De anställda blev uppmanade att vara vaksamma, men fick ingen utbildning i hur farliga ungdomar ska hanteras. Cheferna dömdes för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och 60 dagsböter var.

Cheferna och åklagaren överklagade domen till hovrätten. Hovrätten över Skåne och Blekinge kommer till samma slutsats som tingsrätten. Chefernas oaktsamhet orsakade assistentens död. Domstolen anser att oaktsamheten varit så klandervärd att de är skyldiga till arbetsmiljöbrott. Även hovrätten dömer ut villkorliga domar, men höjer antalet dagsböter till 80.

Cheferna har överklagat domen till Högsta domstolen. De har begärt anstånd till den 31 augusti för att motivera varför domstolen ska överpröva hovrättsdomen.

Domen

Hovrätten över Skåne och Blekinge den 14 juli 2011 i mål B 2098-20