Arbetsmiljö

Miljonvite för Trafikverket

Banarbetare vid Tomteboda i Stockholm. Foto: TT-Bild
Banarbetare vid Tomteboda i Stockholm. Foto: TT-Bild

Trots upprepade krav har inte Trafikverket svarat Transportstyrelsen på hur de säkerställer att personal som arbetar på järnvägen har rätt behörighet. Därför kräver Transportstyrelsen nu Trafikverket på miljonvite, skriver de i ett pressmeddelande.

Publicerad

– Det rör sig främst om banarbetare och signaltekniker, men även tillsynsmän. Det är säkerhetsgaranterade tjänster med arbetsuppgifter som har betydelse för säkerheten i spårmiljön, säger Claes Elgemyr, handläggare på Transportstyrelsen.

Två gånger sedan 2015 har Transportstyrelsen genomfört tillsyner mot Trafikverket, men har fortfarande inte fått svar på hur de säkerställer rätt behörighet och kompetens hos sina entreprenörer.

Därför ska nu Trafikverket, med start den 27 juni, betala en miljon kronor var tredje påbörjad månad tills dess att de redovisat hur bristerna rättats till.

– Trafikverket har i princip ingen egen personal ute i spåren – i stort sett alla är entreprenörer. De flesta svenska, men även några utländska, säger Elgemyr.

När Trafikverket skriver kontrakt med en huvudentreprenör ingår i kontraktet att den personal som anlitas ska ha rätt kompetens.

– Men sedan får man underentreprenörer i flera led. Som förvaltare är Trafikverket skyldiga att innan folk börjar arbeta säkerställa att de är hälsoundersökta och har rätt kompetens, och det gör de inte i dag. De har ansvaret, det går inte att avtala bort, säger Elgemyr.