Arbetsmiljö

Smartare svar med intelligenta Sam

Irene Jensen. Foto: Fredrik Sandberg

AI. En ny robot ska ge svar på frågor om arbetsmiljön. Sam, som Karolinska Institutet utvecklar, väntas bli ett värdefullt stöd för både arbetsgivare och fackliga. Bakom initiativet står Irene Jensen, professor i metoder för företagshälsa vid KI.

Publicerad

Vem är Sam?

– En robot som ska hjälpa till i arbetsmiljöarbetet. Ai-tekniken gör att vi på helt nya sätt kan ge ett skräddarsytt stöd.

Hur ska Sam fungera?

– Sam ska svara på det som chefen behöver hjälp med i stunden, skräddarsydda råd för just chefens problem. Exempelvis förebyggande riskanalys eller hur man mest effektivt jobbar med rehab-insatser.

Vilka problem ska Sam lösa?

– Den systematiska arbetsmiljön, SAM (roboten heter därför Sam, reds anm), är ju ett gigantiskt område och vi börjar något avgränsat och utvecklar det vidare. Vi har inte bestämt oss för vad vi börjar med än, men det skulle kunna vara det psykosociala området.

Är inte det svårt för en robot?

– Vi har funderat mycket på det. Men Sam riktar sig inte till anställda med psykosociala problem, utan ger råd till chefen. Chefen ska inte vara någon ”pseudo-terapeut”, utan stödet är inriktat på att lösa problemet ur ett arbetsplatsperspektiv.

Varför behövs Sam?

– Vi har tagit fram olika stöd och verktyg för hr och chefer under många år på min enhet, för att de ska jobba mer evidensbaserat med arbetsmiljöfrågor. Men fortfarande nås de inte alltid av kunskapen. De hittar inte vad man ska ha, eller hinner inte läsa vägledningarna.

Varför riktar sig Sam bara till kommun- och landstingssektorn?

– Vi börjar med ett avgränsat urval för att få resultat snabbare. Vi ser vad som fungerar och vad som kan göras bättre. Sedan tar vi med det i nästa steg och till nästa bransch.

Vilka fler ska Sam kunna hjälpa?

– Vi skulle kunna ge anpassat stöd till alla grupper som behöver hjälp i arbetsmiljöarbetet, som chefer på olika nivåer, skyddsombud och hr.

Var kommer vi kunna hitta Sam?

– Sam kan bli en app på tjänstetelefonen eller finnas på ett ställe där man loggar in på webben, eller kanske vara en sms-funktion. Eller flera olika alternativ av dessa.

Hur kommer Sam kunna lära sig allt han behöver veta?

– Vi måste träna honom. Dels kommer vi att sätta oss ner med chefer och forskare och ta in massor av frågor och svar, dels kommer vi föra in kunskap från dokument. Allt detta blir en stor kunskapsbank. Sedan tränar roboten så att han lyckas tolka frågorna och jobbar vidare utifrån det.

Hur långt har ni kommit?

– Vi är i uppstartsskedet och har fått de första pengarna, 200 000 kronor, från KI. Vi kan komma rätt långt med att designa projektet, men vi behöver ett större forskningsbidrag för att kunna följa och utvärdera det vi gör.

Vad händer om ni inte får mer pengar?

– Vi utvecklar prototypen Sam i alla fall, eftersom intresset och behovet är så stort. Så får vi fortsätta söka forskningsbidrag tills vi får ett positivt svar.

När ska Sam kunna börja användas?

– Sam ska vara fungerande och färdig i en testversion för chefer under våren. Ett antal användare ska börja använda den och ge feedback. Någon gång under hösten 2020 hoppas vi sedan att fler kan börja använda den.

Vad tycker du är mest spännande med Sam?

– Det blir ett sätt att hitta nya metoder att sprida forskningsbaserad kunskap i den nya digitaliserade världen. Vi har också fått enormt bra respons på sociala medier. Teknik­utvecklare, organisationskonsulter, hr och arbetsgivare har hört av sig och vill stötta.

Så här kan det låta när en chef frågar Sam

Chefen:

Nu har Sven varit sjukskriven i tre veckor för stress. Vad gör jag?

Sam:

Det första du måste göra är att sätta dig ned med honom för att tillsammans gå igenom hans arbetssituation så att ni får en bild av vad som inte fungerar just nu i arbetet. Det finns en viss teknik man kan använda för att få ett bra samtal. Vill du läsa mer om den kan du klicka här.

Det viktigaste för både dig och Sven är att ni båda verkligen anstränger er för att hitta anpassningar i arbetet så att Sven kan komma tillbaka och arbeta.

En av riskfaktorerna för att medarbetare ska hamna i långa sjukfall och kanske aldrig komma tillbaka är just det att sjukskrivningen bara får fortsätta utan att man möjliggör för den anställde att vidmakthålla arbetet åtminstone deltid trots besvär.

Chefen:

Ja, men han säger att han inte orkar komma hit än.

Sam:

Då får du kalla in honom formellt till ett rehabsamtal. Du har som arbetsgivare rätt att kräva att han aktivt medverkar i sin rehabplan – här kan du läsa mer. Om du känner dig osäker kan du till exempel prata med er företagshälsa för att få råd och kanske även ha med någon därifrån.

Vill du ringa dem nu så kan jag koppla dig?

Om chefen svarar:

Nej.

Sam:

Jag förstår, här är numret om du själv vill ringa senare. Är det något mer du funderar över just nu?

Chefen:

Nej.

Sam:

Okej, hör av dig när mötet är genom­fört eller om det inte fungerar som det ska.

Lycka till och tänk på det jag sa om att det är avgörande att hitta lösningar i arbetssituationen så att Sven kan komma tillbaka snarast.

Här får du ett litet tips av mig där du kan läsa lite mer om risk- och friskfaktorer i arbetet.

Om chefen svarar:

Ja.

Sam:

Då kopplar jag dig.

Hör av dig igen efter ditt samtal!