Arbetsmiljö

Tvingades äta lunch bland målarburkar i skyddsrum

I stället för personalrum hänvisades målarna till ett skyddsrum som både saknade fönster och låsbara skåp och användes som förvaring för målarburkar Foto: TT-Bild
I stället för personalrum hänvisades målarna till ett skyddsrum som både saknade fönster och låsbara skåp och användes som förvaring för målarburkar Foto: TT-Bild

När det regionala skyddsombudet gick en skyddsrond åt målarna lunch och klädde om sig i ett skyddsrum där färgburkarna förvarades. Nu kräver Målarförbundet skadestånd av bolaget Målericompaniet Sverige för hanteringen.

Publicerad

Målericompaniet Sverige fick i uppdrag av Järfällahus att måla lägenheter mellan april 2017 och januari 2018. De två målare som nu figurerar i Målarförbundets stämningsansökan till Arbetsdomstolen hade inte tillgång till ett ändamålsenligt personalrum. I stället fick de hålla till godo med ett skyddsrum som saknade fönster och låsbara skåp och användes som förvaring för målarburkar.

När det regionala skyddsombudet kom på besök den 13 december förra året möttes han av en ovanlig syn. Här satt målarna och åt och här klädde de om bland målarburkarna. Målericompaniet Sverige hade instruerat målarna att tillverka bord av de lastpallar som målarburkarna fraktades på.

Skyddsombudet begärde redan två dagar senare åtgärder enligt 6 kap. 6 § arbetsmiljölagen. Målericompaniet Sveriges svar blev att skyddsrummet bara fick användas som förråd i fortsättningen och att målarna skulle få äta i en av de lägenheter där målningsarbete pågick. Problemet var bara hyresgästen bodde där vid den tiden.

Enligt förbundet ska Målericompaniet Sverige i efterhand ha påstått att målarna hade anvisats särskilda tomma lägenheter som personalutrymmen. Men den uppgiften tillbakavisas av Målareförbundet.

Enligt Målareförbundet har inte Målericompaniet Sverige tillhandahållit personalutrymmen på det sätt som krävs enligt det arbetsmiljöavtal som är bifogat kollektivavtalet där det bland annat sägs att förråd och personalutrymmen ska hållas åtskilda. Därför ska målarföretaget betala 100 000 kronor i skadestånd till Målareförbundet och 25 000 kronor vardera till målarna för kollektivavtalsbrott.