Arbetsmiljö

Yngre missnöjda med distansarbete

Många yngre tycker att stödet från ledarna är sämre under distansarbetet. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Många yngre tycker att stödet från ledarna är sämre under distansarbetet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Yngre personer som jobbar hemifrån under coronapademin har svårare än sina äldre kollegor att arbeta på distans. Samtidigt upplever de äldre att de jobbar lika bra hemma som på kontoret, enligt en ny undersökning.

Publicerad

Yngre har svårt att arbeta på distans. Varannan person under 25 år uppger att de arbetar mindre effektivt utanför sin ordinarie arbetsplats, enligt en ny undersökning från Great Place to Work Institute.

De yngre tycker också att deras organisationer inte förstår vad som oroar dem och att deras ledare inte ger tydliga instruktioner.

– Det är nog en ögonöppnare för många att de yngre har det svårt med distansarbete eftersom de alltid varit digitala. Men det handlar inte om de pratiska verktygen eller digitala lösningarna, utan om tydligheten från chefen och arbetsgivaren. De yngre är lite mer vilsna än sina äldre kollegor och behöver tyligare instruktioner, bolla idéer och ställa frågor, säger Maria Grudén, vd för Great Place to Work i Sverige.

Mest tillfreds med den rådande arbetstillvaron är de över 45 år och uppåt. I åldersgruppen 45–54 upplever åtta av tio tillfrågade att de jobbar lika effektivt på distans som på kontoret.

– Är man äldre och har jobbat ett antal år så är man säker i det man gör. Kanske har man det också mer bekvämt hemma, med kontor eller större boende, säger Maria Grudén.

Carin Fock/TT