Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket pausar inspektioner

Pia Zätterström, tillsynschef, Arbetsmiljöverket.

Nu drabbar corona-virusets framfart inspektioner av arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket ställer tillsvidare in fysiska besök på arbetsplatserna.

Publicerad

– Vår bedömning är att arbetsgivare just nu är mycket hårt belastade av den pågående coronakrisen. Därför väljer vi att pausa flera tillsynsaktiviteter som till exempel systematiskt arbetsmiljöarbete i politikerstyrda organisationer. Ett annat exempel är att vi pausar myndighetsgemensamma kontroller. Här är Arbetsmiljöverket beroende av övriga myndigheter, säger Pia Zätterström, avdelningschef för inspektionsavdelningen i ett uttalande på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Arbetsmiljöverket kommer också att pausa inspektioner i spårbunden trafik och i skönhetsbranschen. Där är arbetsgivarna satta under hög press under nuvarande omständigheter. Arbetsmiljöverket gör nu kontinuerliga bedömningar av vilka planerade tillsynsaktiviteter som ska pausas, fortsätta i annan form eller återupptas.

Viss inspektion kommer att ske men på andra sätt, meddelar Arbetsmiljöverket på sin hemsida.

– Arbetsmiljöverket arbetar nu intensivt med att ställa om och ta fram stöd för alternativa arbetssätt för att inspektera. Det kan handla om distansinspektioner via telefon, andra tekniklösningar, eller tillsynsmeddelanden, säger Pia Zätterström.

Arbetsmiljöverket meddelar också att de kommer att kontakta berörda arbetsgivare om hur inspektionerna ska genomföras.