Arbetsmiljö

Tröttmössor blir sämre behandlade

Skönhetssömn är inget påhitt. Människor som sover ordentligt uppfattas som attraktivare och blir bättre bemötta än hålögda. Det visar forskning vid Stockholms universitet.

Publicerad

Den som lider av sömnbrist är dubbel förlorare. Omgivningen uppfattar en som mindre frisk och därmed mindre attraktiv.

- Vi vet att människor som upplevs som fysiskt mer attraktiva får ett bättre bemötande än andra. Vi är helt enkelt benägna att tro att snyggare människor också har bättre personliga egenskaper. Om vi sover för lite påverkar det alltså vår interaktion med andra människor år båda hållen, säger Tina Sundelin, doktorand vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Hon är en av forskarna som föreläser på Stressforskningsinstitutets temadag kring sömn och stress och hälsa i dag måndag på Stockholms universitet. Hennes forskning handlar om hur brist på sömn påverkar oss som sociala varelser, en ny gren av sömnforskningen.

Det är inte så konstigt att omvärlden drar sig undan en trött människa, alla vet vi hur grinig och lättirriterad man blir av att sova för lite. Mindre känt är att man påverkas känslomässigt också i positiv riktning.

- Känslomässigt blir man mer emotionell, både positivt och negativt, när man sover för lite. Man blir lättare irriterad men kan också ha närmare till skratt, säger Tina Sundelin.

Vi har väldigt olika sömnbehov. Sju till nio timmar anses som normalt. Men det finns de som klarar sig på mycket mindre och andra som behöver minst tio timmar.

Trötthet har en central roll i depression och utmattningssyndrom. Trötthet kan orsaka smärttillstånd och inflammationer. På temadagen föreläser också bland andra Torbjörn Åkerstedt om företeelser som styr trötthet och sömnighet.