Arbetsmiljö

Kräver åtgärd mot unken lukt och råttor

Inte okej på hemkunskapen, tycker skyddsombudet. Foto: Colourbox
Inte okej på hemkunskapen, tycker skyddsombudet. Foto: Colourbox

Råttlort har hittats i Orsaskolans lokaler för hemkunskap. Det luktar unket och det är svårt att hålla rent. Nu kräver skyddsombuden åtgärder.

Publicerad

Orsaskolan har haft problem med lokalerna där eleverna ska lära sig hem- och konsumentkunskap i 40 år. På grund av dåligt underhåll duger inte lokalerna för att hantera livsmedel och laga mat, anser skolans skyddsombud. Därför har de anmält skolan till Arbetsmiljöverket.

Bristerna har varit uppe flera gånger under många år utan att det blivit bättre. Skyddsombuden skriver om dåligt lukt under diskbänkarna som sprider sig i hela lokalen, om råttlort i skafferiet och undermålig ventilation. Lokalerna är svåra att hålla rena därför att arbetsbänkar, golv och bord är så slitna. I tvättstugan får eleverna allergiska reaktioner i luftvägarna av en konstig lukt.

Rektorn skrev i slutet av oktober, på skyddsombudens begäran, till kommunen och frågade om planerna för lokalerna. Service- och fastighetschefen svarade med att han skulle begära att kommunens kortsiktiga och långsiktiga behov av lokaler skulle utredas. Något annat kunde han inte lova.